Staatsbosbeheer verhuist toch naar Slochteren

Staatsbosbeheer gaat het monumentale en door bevingen beschadigde pand in Slochteren alsnog renoveren. De beheersorganisatie verhuist eind 2018.

Staatsbosbeheer kocht het pand, waarin de doe-het-zelfzaak Hubo was gevestigd, in 2014 van de gemeente Slochteren.

IJskast

Bij het strippen van het interieur bleek het historische pand veel erger beschadigd door aardbevingen dan was voorzien. Het budget dat Staatsbosbeheer voor de renovatie had gereserveerd bleek bij lange na niet toereikend. Reden waarom het project drie jaar in de ijskast verdween.

De locatie aan wat inmiddels het Erfgoedplein in Slochteren is gaan heten, wordt de werkplek voor zo’n twintig medewerkers van de beheereenheid Duurswold & Oldambt.

Daarnaast wordt het een plek van waaruit Staatsbosbeheer samenwerkt met bewoners en ondernemers en de uitvalsbasis voor excursies met scholen. Staatsbosbeheer trekt op met stichting het Houtstek, die ijvert voor een dorpshuis in Slochteren; de ‘dorpsstek’.

Complex

,,Behoud van monumenten in het aardbevingsgebied is complex. Daar zijn veel partijen bij betrokken’’, zegt Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen. ,,Het pand verkeert momenteel in zeer slechte staat. Onze inzet is het behouden van een monumentaal pand, in combinatie met een veilige werkomgeving. De nieuwe functie van draagt bij aan de leefbaarheid.’’

Dat alles is aanleiding om het project ‘innovatief aan te besteden’ en voor het restaureren, verbouwen en aanpassen van het pand samen te werken met de gemeente Slochteren, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Hanzehogeschool.

Kennis delen

Van der Wal: ,,De kennis die met dit project wordt opgedaan delen we met instanties die met soortgelijke projecten bezig zijn, zoals de Nationaal Coördinator Groningen.’’

De restauratie van het pand wordt betaald door Staatsbosbeheer, met fondsen op het gebied van leefbaarheid en herbestemming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.