Stad zoekt geld voor vliegveld Eelde maar provincie houdt hand op de knip

Is het wethouder Joost van Keulen (VVD) gelukt een oplossing te vinden voor de bijdrage van de stad aan de toekomst van Groningen Airport Eelde? Zes november wordt duidelijk hoe de vlag erbij hangt.

Raadsleden worden dan bijgepraat over de stand van zaken. De stad bezit 26 procent van de aandelen van het noodlijdende vliegveld. Er is 46 miljoen euro nodig voor de toekomst van de luchthaven.

Overstag

De rest van de aandelen is verdeeld over de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen en Tynaarlo. De stad staat genoteerd voor twaalf miljoen euro, maar collegepartijen GroenLinks, PvdA en D66 willen hier niks van weten.

Bijna alle andere aandeelhouders zijn overstag. De gemeente Assen krijgt de helpende hand toegestoken van de provincie Drenthe. De eerste staat voor 4,6 miljoen in de boeken, maar de provincie neemt 2,1 miljoen voor haar rekening.

Geen extra geld provincie

Krijgt de stad eenzelfde deal? De provincie Groningen steekt er zelf 13,8 miljoen euro in. Is die bereid nog eens de portemonnee te trekken? Nee dus. ,,Wij denken altijd mee, maar er zal geen hogere bijdrage van de provincie komen’’, laat gedeputeerde Patrick Brouns weten.

Van Keulen en de provincie zijn met elkaar in gesprek. Dit gaf de wethouder als antwoord op vragen van SP-raadslid Jimmy Dijk. Die vroeg met gevoel voor understatement of er over ‘pepernoten of geld’ werd gesproken. Niet over pepernoten en niet alleen over geld, luidde het antwoord. De wethouder zei Dijk toe dat hij en andere raadsleden op zes november tijdens een besloten bijeenkomst worden bijgepraat.

Verantwoordelijkheid aandeelhouders

Brouns zegt dat de provincie haar rol als aandeelhouder ‘vol’ heeft ingevuld. ,,Het is aan iedere aandeelhouder om daar zelf op gepaste wijze mee om te gaan. Wij hebben onze rol direct ingevuld.’’

Een andere optie is dat de gemeente (een deel van) haar aandelen aan de provincie overdoet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven