Steenmarter veroorzaakt stroomstoring in Groningen

Een steenmarter heeft vrijdagochtend voor een grote stroomstoring in Groningen gezorgd. 27.500 huishoudens zaten even zonder stroom.

De steenmarter heeft het knagen aan de stroomkabel niet overleefd. Het beest sloeg toe in een transformatorstation aan de Bornholmstraat.

De storing begon om twee minuten over vier en was zes minuten later verholpen, meldt netwerkbeheerder Enexis. Er werd automatisch overgeschakeld naar een ander transformatorstation.

UMCG

Het UMCG werd ook getroffen door de stroomstoring. Als de stroom uitvalt wordt in het ziekenhuis automatisch de noodstroomvoorziening ingeschakeld, maar er was wel een langere storing bij de telefooncentrale.

Van 04:00 tot 07:00 uur was het UMCG slechter telefonisch te bereiken, maar volgens de woordvoerster heeft dit niet tot ernstige problemen geleid. Er zijn ook enkele monitoren uitgevallen door de stroomstoring, die zullen moeten worden vervangen.

Steenmarters

Ook al lopen er vaker steenmarters rond, het blijft een incident. Dat zegt een woordvoerder van Enexis: ,,Dit transformatorhuisje staat in de buitenlucht. We nemen veel maatregelen tegen ongedierte, maar we kunnen dit nooit helemaal voorkomen. We plaatsen hekken en roosters om het huisje en een net er boven. Steenmarters zijn beschermde diersoorten, dus maatregelen zoals gifbestrijding mogen we niet nemen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven