Storm raast over het Noorden; code oranje in Groningen

Woensdag raast er een flinke zuidwesterstorm over Groningen en Drenthe. Met name in het Waddengebied kunnen windstoten voor overlast zorgen. Voor de provincie Groningen heeft het KNMI vanaf 11:00 tot 16:00 uur code oranje afgekondigd.

Volg de laatste ontwikkelingen over de storm hier op de voet in ons liveblog

Vanaf 8:00 tot 11:00 uur en na 16:00 uur geldt voor Groningen code geel. In Drenthe geldt vanaf 8:00 tot 18:00 uur code geel. Waarmee moet rekening worden gehouden wanneer beide codes gelden?

Code oranje

Het KNMI kondigt code oranje af wanneer zware windstoten mogelijk voor gevaar zorgen. Er is dan een risico op omvallende bomen of afvallende takken. In het verkeer en op het water kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

De windstoten kunnen tijdens code oranje oplopen tot 120 kilometer per uur. Deze windstoten komen voornamelijk in het kustgebied voor.

Code geel

Bij code geel geldt er een kans op windstoten en kunnen verkeer en buitenactiviteiten mogelijk hinder ondervinden. Er moet rekening worden gehouden met windstoten tussen 75 en 90 kilometer per uur.

Vertragingen

Het KNMI raadt aan het weerbericht de gehele dag in de gaten te houden wanneer je op reis gaat of naar buiten gaat. Reizigers op de weg en op het spoor moeten rekening houden met langere reistijden en vertragingen.

Op luchthaven Schiphol zijn al enkele vluchten geschrapt. Groningen Airport Eelde ondervindt momenteel nog geen hinder van de storm.

De watertaxi vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog en terug vaart woensdag niet als gevolg van de storm. De normale veerboot vanaf Lauwersoog vertrekt woensdag een half uur later, om 16:00 uur. Ook de terugvaart vanaf Schiermonnikoog vertrekt een half uur later, om 17:30 uur.

Het treinverkeer tussen Groningen en Zwolle is woensdagmiddag ernstig verstoord. Tussen Beilen en Hoogeveen is een boom op het spoor gevallen.

Omgewaaide bomen

Op meer plaatsen wordt melding gemaakt van omgewaaide bomen. Zo is er in het Noorderplantsoen in Groningen een boom omgewaaid en versperde een omgewaaide boom de Wijsterseweg in Hoogeveen. Die boom is inmiddels weggezaagd.

Bruggen en sluizen niet bediend

De provincie Groningen meldt op Twitter dat de bruggen over het Reitdiep en de sluis in Lauwersoog door de storm niet worden bediend.

Begraafplaatsen in Groningen dicht

De begraafplaatsen Selwerderhof en Esserveld in Groningen zijn woensdagmiddag uit voorzorg gesloten. Bezoekers mogen niet naar binnen omdat ze het risico lopen door bijvoorbeeld rondvliegende takken geraakt te worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.