Straatnaam als blijvende herinnering aan Kor Dijkstra

De naam van de mei vorig jaar overleden burgemeester Kor Dijkstra leeft voort in Grootegast.

Dank

In de stromende regen werd gistermiddag een straatnaambord onthuld waarop de naam prijkt van burgemeester K.B. Dijkstra. De bestaande Stadhouderslaan kreeg zijn naam Zesentwintig jaar lang droeg Dijkstra de burgemeestersketen van Grootegast. Hij was daarmee de langstzittende burgemeester van Nederland.

Volgens loco-burgemeester Sjabbo Smedes draagt de belangrijkste toegangsweg naar nieuwbouwwijk Roblespark waar Dijkstra zelf woonde, nu diens naam. Smedes zei dat Grootegast veel aan Dijkstra heeft te danken. Hij noemde als één van diens verdiensten dat alle dorpen in de gemeente beschikken over een eigen dorpshuis.

Herinnering

,,Onze burgemeester verdient een blijvende herinnering’’, aldus Smedes die de door griep uitgeschakelde opvolger Ard van der Tuuk moest verontschuldigen. Smedes roemde de ‘scherpe blik’ van Kor Dijkstra en diens vermogen moeilijke vraagstukken op te lossen. ,,Hij had gehoopt tot de herindeling in 2019 burgemeester te blijven. Helaas mocht dat niet zo zijn.’’ De onthulling werd verricht door kleinkinderen van Kor Dijkstra. Zijn weduwe Lies Dijkstra toonde zich verguld met het besluit van B en W om deze straat vlakbij haar woning, naar haar echtgenoot te noemen. ,,Mijn man zou hierop trots zijn geweest. Hij zou hebben gezegd: ‘dat ze nou zoiets voor mij doen...’”

De onthullingsplechtigheid werd opgeluisterd door muziekkorps Crescendo, waarmee Dijkstra zich nauw verbonden voelde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.