Toename burenoverlast in Oldambt bron van zorg

Burenoverlast neemt toe in de gemeente Oldambt. Zowel burgemeester Pieter Smit als politiechef Jos Bruining noemt het een bron van zorg.

,,We hebben afgelopen jaar veel aan conflictbemiddeling gedaan”, analyseert Bruining het jaar 2016. Volgende week praat de gemeenteraad van Oldambt over het ‘politiejaar 2016 in Oldambt’.

Drank en drugs

Drank- en drugsgebruik en sociaal-economische omstandigheden liggen meestal aan de basis van burenruzies. De eerlijkheid gebied te zeggen dat buren vaak ruzie houden.

Bruining: ,,We stoppen als politie veel tijd in het oplossen en voorkomen van burenruzies, maar stellen ook vast dat het voor beide partijen vaak onbevredigend is. We moeten eerlijk zijn en vaststellen dat we weinig kunnen betekenen. Alleen als het om strafrechtelijke zaken gaat, kunnen we optreden. Het beste is vaak dat iemand verhuist. Dat is meestal de simpele, maar doeltreffende oplossing.”

Korte lontjes

Burgemeester Pieter Smit heeft zelf ook ervaren dat mensen vaak een erg kort lontje hebben. ,,Ik bemiddel vaak bij burenruzies. Soms denk ik ook weleens: waar gaat het om?” Smit is blij dat hij vanaf 1 juli meer armslag krijgt om op te treden bij burenruzies. Het gaat dan om mensen die een koopwoning hebben. ,,Ik kan ze vanaf de zomer een gedragsaanwijzing geven en mensen zelfs verbieden een half jaar in hun woning te vertoeven.”

Oldambt heeft al goede afspraken met woningstichting Acantus over personen die in huurhuizen wonen en voor overlast zorgen. Smit wijst er verder op dat de gemeente al toegespitst is op het voorkomen van en bemiddelen in burenruzies. ,,We doen aan buurtbemiddeling en hebben een meldpunt zorg en overlast.”

Frustratie

Al met al zijn Smit en Bruining redelijk tevreden over het afgelopen jaar, wat betreft zaken waarvoor de politie wordt ingezet en waarbij de politie betrokken is.

Frustratie is er nog altijd over de onopgeloste moord op de Winschoter Sietze Grave. ,,We hebben geen enkel aanknopingspunt”, zegt Bruining. Smit zegt recent nog met de familie te hebben gesproken. ,,Daar knaagt het natuurlijk ook. Zij willen ook weten waarom en door wie hij is vermoord.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.