Turkse aanval op website Werkplein Ability

Een wapperende Turkse vlag, een dreigende boodschap en Turkse muziek. Wie vrijdagmorgen iets wilde opzoeken op de website van Werkplein Ability kon er niet omheen. Hackers legden de site plat.

,,Een rare gewaarwording’’, zegt manager Ernst Ottens van Werkplein Ability. De organisatie is werkzaam in de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. ,,De site is uit de lucht gehaald. Er wordt aan gewerkt om de beveiliging te verbeteren. Hopelijk is alles in de loop van de middag verholpen.’’

Actie was aangekondigd

Werkplein Ability is niet de enige die met de Turkse hackers te maken kreeg. Er zijn nog zeker 1500 andere Nederlandse bedrijven en instellingen die dezelfde afbeelding op hun website zagen. De internetpagina’s worden allemaal gehost door Versio. De hackers hadden hun actie aangekondigd.

Ze schrijven 'Jullie Nederlanders denken dat wij niks zullen doen maar jullie vergissen je. Wij zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan.' De boodschap is ondertekend met Privatehackers.com. Nederland is verwikkeld in een hoogoplopend diplomatiek conflict met Turkije.

Gevoeligheid

Versio heeft laten weten dat de bron van de hack is gevonden en dat aan een oplossing wordt gewerkt. ,,We zullen tevens aanvullende maatregelen nemen om herhaling te voorkomen’’, schrijft directeur Reshad Bashir op het forum van zijn firma.

Hij zegt momenteel niet te kunnen ingaan op details van de hack 'wegens de gevoeligheid van deze kwestie' en laat weten aangifte te gaan doen bij de politie. Versio opereert in Nederland vanuit Leeuwarden en heeft ook vestigingen in Londen en Antwerpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.