Veiligheidsregio Groningen wil voelbare navigatie in chauffeursstoel brandweerauto

Met het idee van voelbare navigatie in de stoel is de Veiligheidsregio Groningen is genomineerd voor een prijs van de landelijke brandweer.

De Nederlandse brandweer kent jaarlijks de Jan van der Heyden innovatieprijs toe. De winnaar krijgt een geldbedrag waarmee het winnende idee bij alle korpsen onder de aandacht wordt gebracht.

Tactiele navigatie

Met de Veiligheidsregio Groningen zijn de Veiligheidsregio’s Twente en Amsterdam-Amstelland genomineerd. Er zijn twintig ideeën ingediend.

Het Groningse idee behelst tactiele - oftewel waarneembare - navigatie in de stoel van de chauffeur van de brandweerwagen.

Onderzoek door TNO

Een brandweerchauffeur wordt tijdens een spoedrit blootgesteld aan een verhoogde mentale belasting. Om de mentale belasting terug te dringen, is tactiele navigatie in een autostoel ontwikkeld. De chauffeur krijgt waarneembare signalen welke kant hij op moet rijden. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat in dat geval de mentale belasting lager is dan wanneer er alleen een visueel signaal wordt gegeven. Dit vergroot de veiligheid. De chauffeur kan bovendien sneller reageren.

Veiligheidsregio Twente heeft een idee ingediend om allerlei gegevens te koppelen in een zogeheten informatiehuis. De Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland wil gebruik maken van de ultrasoon techniek voor het reinigen en het drogen van brandweerhelmen.

Hoe werkt tactiele navigatie?

Zie hier hoe tactiele navigatie werkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.