Verzekeraars komen wanbetalers tegemoet

De zorgverzekeraars willen met gemeenten in het Noorden afspraken maken over een tegemoetkoming voor mensen die hun zorgpremie niet betalen.

Menzis zegt zich zorgen te maken over het groeiende aantal verzekerden dat in schulden komt en de premie niet betaalt. De verzekeraar zegt te willen investeren in regelingen voor mensen met lage inkomens of schulden, in samenwerking met de gemeenten in Groningen.

In Friesland heeft een andere zorgverzekeraar, De Friesland, een proef gedaan met betalingsregelingen in de gemeente Leeuwarden. Zodra er betalingsachterstanden ontstaan, wordt het sociale wijkteam ingeschakeld. ,,Daarmee lukt het in veel gevallen om de achterstand weg te werken of in elk geval niet verder op te laten lopen'', zegt een woordvoerder van De Friesland

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal wanbetalers van zorgpremies stijgt. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam is het aantal wanbetalers vrij hoog. In het Noorden gaat het met name om de grote steden zoals Groningen, Emmen en Leeuwarden, en gemeenten zoals Pekela. Jongeren, mannen, mensen met lage inkomens, ontvangers van een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen zijn vaker dan gemiddeld wanbetaler.

Vaak hebben de wanbetalers niet alleen schulden bij de zorgverzekering maar ook andere betalingsachterstanden. Via de sociale diensten en sociale teams proberen gemeenten die mensen op tijd te vinden en regelingen te treffen voordat de schulden te hoog oplopen. De zorgverzekering en bijkomende kosten zoals het eigen risico kunnen al gespreid betaald worden. De gemeenten hebben ook al collectieve zorgpolissen voor minima.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.