Verzet tegen gasboringen bij Schiermonnikoog groeit

Het verzet tegen proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog groeit. Bij het gemeentehuis hangt een spandoek en dinsdag voert de werkgroep Horizon Schiermonnikoog actie als de directeur van het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons naar het eiland komt.

Directeur John Martin gaat dan met burgemeester Ineke van Gent in gesprek. Hansa Hydrocarbons vond een grote hoeveelheid gas bij een proefboring. Volgens het bedrijf gaat het om de grootste gasvondst in Nederland van de laatste jaren.

‘Boren moet worden gestaakt’

De werkgroep die actie voert vindt dat het boren naar nieuwe gasvelden moet worden gestaakt, zeker in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied als het Nationaal Park Schiermonnikoog. De leden bepleiten dat gas niet past bij een duurzame toekomst.

Andere partij trok zich terug

Eerder was het bedrijf Engie actief bij Schiermonnikoog. Het kreeg toestemming om een proefboring te doen, maar zag daar vanaf na felle tegenstand van onder meer de bevolking. Veel andere partijen, waaronder de Waddenvereniging en Natuurmonumenten steunden het verzet.

De werkgroep vreest voor bodemdaling en aardschokken als de gasvondst gebruikt gaat worden. ‘Bodemdaling in dit gebied kan leiden tot afkalving van de kust van het eiland, waardoor vooral het oostelijke deel van het eiland aanzienlijk kleiner kan worden’, stellen de leden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.