Vosholen kost Hoogezand-Sappemeer opnieuw miljoenen

De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer moet diep in de buidel tasten om de bouw van kindcentrum Vosholen, ook wel de School van Murphy genoemd, te voltooien.

Opnieuw vraagt het college van B en W van Hoogezand-Sappemeer de gemeenteraad op 25 september extra geld om het kindcentrum Vosholen af te kunnen bouwen. 1,8 miljoen euro om het gebouw aardbevingsbestendig te maken en 1,6 miljoen euro voor het restaureren van het ketelhuis (gemeentelijk monument dat in de nieuwbouw wordt geïntegreerd), het oplossen van constructiefouten en terreininrichting.

Is de gemeenteraad hier blij mee?

Nee. De VVD zegt dit niet langer maatschappelijk verantwoord te vinden. ,,Er wordt keer op keer met zoveel gemak weer extra geld gevraagd aan de raad’’, aldus Patricia Nieland. Hans Haze (Lokaal Perspectief) vindt dat het de spuigaten uitloopt. ,,Wat zijn de consequenties als we nu nee zeggen?’’

De PvdA gaat nog een stap verder. ,,Is het niet beter om de stekker eruit te trekken en opnieuw te beginnen?’’, zegt Joke de Jonge.

Alles gaat fout

Als het kindcentrum Vosholen nog geen naam had, zou het de School van Murphy genoemd mogen worden. ,,Alles wat we aandragen gaat fout’’, aldus De Jonge. De bouw, die in 2012 begon, ligt volgende maand al twee jaar stil. Eerst ging de aannemer failliet (oktober 2015), in 2016 werd de bouw opnieuw aanbesteed, maar ontdekte de nieuwe aannemer ernstige constructiefouten in het ontwerp. Sindsdien ligt de bouw stil.

Hoogezand-Sappemeer heeft een claim van 2,8 miljoen euro neergelegd bij de NAM. Onderwijswethouder Erik Drenth (CDA) heeft er vertrouwen in dat zeker de 1,8 miljoen, de directe kosten voor het aardbevingsbestendig maken, wordt betaald.

Van de failliete aannemer heeft de gemeente geld te goed, maar staat daarvoor in de rij bij de curator. De tekenaar die de constructiefouten heeft gemaakt aansprakelijk stellen wordt lastig. De aannemer heeft dat werk destijds uitbesteed.

Zorgen over gebrek aan controle

De politiek vindt het zorgelijk dat het college van B en W van Hoogezand-Sappemeer bij grote projecten, zoals ook bij de bouw van theater en kunstencentrum Kielzog, structureel onvoldoende controle op de processen lijkt te hebben. ,,Ook nu weer heeft de gemeente niet goed opgelet’’, vindt Bert van Dijk (ChristenUnie). ,,Als opdrachtgever en toezichthouder moet de gemeente zich beteren.’’

Drenth vindt dat de raad alle extra kosten voor moet schieten. ,,Dan kan de school worden afgebouwd en dat maakt de kans groter dat we het geld terugkrijgen.’’ Uithuilen en opnieuw beginnen is voor de wethouder geen optie. ,,Dat is kost nog meer geld dan het nu al doet. Achteraf is het gemakkelijk praten en zouden we het misschien allemaal heel anders hebben aangepakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.