Vrees voor mountainbikers in parken Zuidhorn

Omwonenden verzetten zich tegen het mountainbikecircuit in het Joh. Smitpark en Waterpark in Zuidhorn. Ze willen met Stichting MTB Zuidhorn om tafel.

De uitnodiging voor een overleg is vorige week verstuurd. Een peiling leerde dat veel omwonenden niets van het plan voor een mountainbikecircuit wisten. Mensen die wel op de hoogte waren schrokken van de omvang van het parcours.

Rust

Een bewonersinitiatiefgroep zegt in een schrijven dat het Joh. Smitpark en Waterpark de enige plekken in de nabije omgeving zijn waar mensen rustig kunnen lopen zonder auto’s tegen te komen:

‘Het enige verkeer dat je hier treft zijn andere wandelaars, rustig plaatselijk fietsverkeer en natuurlijk de koeien. Er wordt dan ook dankbaar en veelvuldig gebruik van de beide parken gemaakt, ook door de minder validen, bijboorbeeld diegenen die in Het Zonnehuis verblijven. Je ziet er dan ook geregeld rolstoelen, scootmobielen en de duofiets van het Zonnehuis rijden.’

Handtekeningen

Een van de bezwaren is dat de mountainbikeroutes te dicht langs de wandelpaden lopen. Dat betekent dat kinderen en honden niet meer vrij rond kunnen lopen en het voor ouderen voortdurend opletten is.

Wat stoort is dat totaal geen haalbaarheidsonderzoek is gedaan onder bezoekers en omwonenden van het park. Met een handtekeningenactie, toenadering tot de mountainbikevereniging en de wethouder proberen ze alsnog gehoor te vinden voor hun zorgen over veiligheid, rust en natuur.

Onderzoek

Het bedrijf Tracks & Trails deed wel onderzoek naar de haalbaarheid van een circuit in beide parken. De mogelijkheid bleek er inderdaad, maar de verontruste burgers vragen zich af of de ecologisch waarde voldoende is meegewogen.

Ze twijfelen over de onafhankelijkheid van de analyse en wijzen ook op het feit dat Hans van der Lans, ecoloog en ontwerper van het Joh. Smitpark, stelt dat mountainbikers er niet passen.

Gemeente Zuidhorn

De zorgen zijn inmiddels gedeeld met de gemeente Zuidhorn. Die heeft echter vooral een faciliterende rol. Voorwaarde voor medewerking van de lokale overheid is wel dat MTB Zuidhorn draagvlak creëert.

De gemeente adviseerde de omwonenden om inzichten, bezwaren en suggesties met de mountainbikeclub te bespreken. Dus ligt er een verzoek voor overleg. De initiatiefgroep zet in op de eerste week van juli. Mochten ze er niet uitkomen dan kan een beroep gedaan worden op de wethouder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven