Vuurwerkvrije zone binnenstad Groningen

Tijdens de komende jaarwisseling wordt het stiller in de binnenstad. Het stadsbestuur wil een deel vuurwerkvrij maken.

Hierbij wordt onder meer aan de Grote Markt, Vismarkt, de Gelkingestraat, Poelestraat en Peperstraat gedact, maar dit staat nog niet vast. Wél is zeker dat het aftellen van de Grote Markt naar de Vismarkt wordt verplaatst, omdat hier meer ruimte is voor de duizenden mensen die tijdens oudejaarsnacht de binnenstad bezoeken.

Uitbreiding

De stad breidde de laatste jaren het aantal vuurwerkvrije zones uit naar zeven. Tijdens de vorige jaarwisseling waren dit de verpleeghuizen Maartenshof en het Heymanscentrum, ziekenhuizen UMCG en Martini, de kinderboerderij Stadspark, de Noorderbegraafplaats en begraafplaats Esserveld.

Collegepartijen GroenLinks en PvdA kwamen aan het begin van dit jaar met voorstellen de vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling nog verder terug te dringen. De reacties op de vuurwerkvrije zones waren positief. Er waren minder incidenten. Wel concludeert de gemeente naar aanleiding van een in 2016 gehouden stadspanelonderzoek en een enquête op Facebook dat inwoners sterk verdeelde meningen hebben over vuurwerkvrije zones.

Het stadsbestuur wil de zeven vuurwerkvrije zones in de buitenwijken handhaven.

‘Laat je vuurwerk liever thuis’

De gemeente vindt dat het bezoekersaantal tijdens het aftelmoment op de Grote Markt een kritische grens heeft bereikt. De ruimte was te beperkt vanwege de ijsbaan. Bovendien werd in het publiek door enkele mensen vuurwerk afgestoken. Om risico’s te voorkomen wordt uitgeweken naar de Vismarkt.

Het stadsbestuur is zich ervan bewust dat vuurwerklievende Stadjers wellicht ‘denken dat de gemeente ‘morrelt aan een historisch recht’, zo schrijft het aan de raadsleden. ‘Handhaving kan dan tegenkrachten oproepen en risico’s met zich meebrengen voor hulpverleners. We hebben immers te maken met uitgaanspubliek dat mogelijk onder invloed is’. Mede daarom overweegt de gemeente de vuurwerkvrije zone in de binnenstad niet af te dwingen, maar de bevolking met een campagne te benaderen. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de slogan: ‘Van harte welkom in de binnenstad met oud & nieuw, maar laat je vuurwerk liever thuis’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.