Wethouder Van der Schaaf: 'Hanze en RUG mogen bouw studentencomplexen stimuleren'

De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen kunnen de bouw van extra studentencomplexen stimuleren. Dat zei wethouder Roeland van der Schaaf tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad woensdagmiddag.

Huurgaranties

Volgens Van der Schaaf kunnen de onderwijsinstellingen helpen door huurgaranties af te geven aan aannemers. Daardoor durven zij het sneller aan om nieuwe appartementencomplexen te bouwen en komen er meer kamers bij voor de internationale studenten.

Campings, hostels en op straat

Eind augustus werd duidelijk dat veel buitenlandse studenten geen kamer kunnen vinden in de binnenstad. Zij vertoeven daarom op campings, in overvolle hostels of soms zelfs op straat.

De SP en de CDA wilden duidelijkheid over de situatie, omdat het een probleem is voor de studenten en slecht is voor het imago van de stad.

Piekprobleem

Volgens Van der Schaaf en de onderwijsinstellingen is er sprake van een piekprobleem. In september zoeken veel mensen tegelijk een kamer waardoor een extreme krapte op de kamermarkt ontstaat. Dit probleem ontstaat mogelijk volgend jaar weer.

Bovendien lijken veel internationale studenten niet te weten dat ze hier zelf een kamer moeten zoeken en dat er geen campus is.

,,We moeten daarom zorgen dat we dan een noodplan, zoals nu met de vluchtelingenopvang, klaar staat’', zegt Van der Schaaf. ,,En voor een betere communicatie richting de internationale studenten.’'

Studenten kiezen te laat voor Groningen

De Hanzehogeschool Groningen schreef maandag in een brief aan de raad dat veel problemen worden veroorzaakt doordat studenten pas op het laatste moment aangeven dat zij in Groningen komen studeren.

Het is daardoor moeilijk om een schatting te maken van de hoeveelheid internationale studenten die daadwerkelijk in september in de Stad aan hun studie beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.