Windmolens van 140 meter hoog bij Nieuwolda

Nieuwolda krijgt steeds meer windmolens in de ‘achtertuin’. Aan de noordkant van het dorp staan zestien windmolens, met een hoogte van 140 meter, gepland.

Het gaat om windturbines die op Windpark Delfzijl Zuid moeten verrijzen. Op dat windpark staan al 34 windmolens, met een hoogte van 85 meter. ,,Ze komen steeds dichterbij en ze zijn steeds hoger”, reageert Anthon Meijssen, secretaris Vereniging Dorpsbelangen Nieuwolda. ,,Met stichting Windmolenvrij Oldambt gaan we onderzoeken of het juridisch mogelijk is hier tegen te ageren. Als bijzondere beestjes, plantjes of boompjes worden aangetroffen ligt alles stil, maar zodra er mensen bij betrokken zijn, gaat zo’n project gewoon door.”

Niets tegen windenergie

Meijssen zegt dat Dorpsbelangen niets tegen windenergie heeft, maar de omvang van bijvoorbeeld Windpark Delfzijl Zuid neemt te groteske vormen aan. ,,Onderhand woon je niet meer in een buitengebied, maar op een industrieterrein. Hier zitten we dus niet op te wachten.”

De gemeente Delfzijl heeft buurgemeente Oldambt geïnformeerd over de plannen, volgens wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt. Vandaag staat er ambtelijk overleg gepland. Het CDA in Oldambt heeft schriftelijke vragen gesteld over het voornemen van Delfzijl om op de grens windmolens te plaatsen. Ze wil weten of het college iets gaat doen voor individuele burgers. Het is de bedoeling dat er een gebiedsfonds komt, waarin jaarlijks ongeveer 50.000 euro wordt gestort. Met dat geld kunnen maatschappelijke projecten in de dorpen Nieuwolda, Wagenborgen, Meedhuizen en Woldendorp worden gesubsidieerd. Op 9 januari is er een informatieavond, georganiseerd door de gemeente Delfzijl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.