Wooncomplex de Agaathhof is het leukste gebouw om in te wonen

Wooncomplex De Agaathhof in de Groningse binnenstad is het leukste gebouw om in te wonen. De titel ’Beste gebouw van 2017’ ging aan Agaathhof voorbij.

Dat is vrijdagavond bekend geworden tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de landelijke architectuurwedstrijd, een initiatief van BNA, de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus.

Het bus- en treinstation in Breda is verkozen tot Beste gebouw van het jaar 2017 waarvoor negen gebouwen genomineerd waren uit 113 inzendingen.

De Agaathhof, gerealiseerd in 2015 na een lange aanloop, won in de categorie Particuliere Woonbeleving. De jury stak de loftrompet over het gemeenschappelijke hofje dat is geïnspireerd op de Groningse gasthuizen van weleer en bestaat uit 17 stadsvilla’s rondom een binnentuin, ‘een oase van rust in de binnenstad’ aldus de jury. Het klassieke metselwerk, de inbedding van het gebouw in de stad en de overgang van de straat naar het collectieve hofje: de jury noemt het hele ontwerp ‘subliem’.

Het wooncomplex is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond uit de stad. Oprichter en architect Jurjen van der Meer van het bureau noemde het hofje naar zijn vrouw Agaath die in 2014 overleed. De Agaathhof werd vorig jaar verkozen tot Beste Groninger gebouw.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.