Familieverhalen, hoe leg je ze vast?

GRONINGEN - De Groninger Archieven houden zaterdag 10 november een workshop Familieverhalen. Mensen die hun eigen familieverhalen willen onderzoeken en opschrijven kunnen er aan deelnemen. Om mee te doen aan de workshop is speciale kennis niet vereist. Uitgangspunt zijn foto's van familieleden die de deelnemers zelf meenemen en waarover ze graag vertellen. Elke familie heeft zijn eigen verhalen. Vaak ontroeren ze vanwege de betrokkenheid bij de hoofdpersoon. Meestal zijn ze op waarheid gebaseerd. Er circuleren echter ook verhalen die bij nader inzien verzonnen blijken. Vaak gaat het om gebeurtenissen uit een grijs verleden, toen de wereld er heel anders uitzag.

De workshop behandelt het schrijven zelf, het zien van iemand tegen de achtergrond van zijn tijd en de archiefbronnen die je kunt gebruiken voor onderzoek naar een persoon. Een deelnemer kiest vooraf één familielid uit om over te vertellen. Tijdens de bijeenkomst worden diverse vertelvormen behandeld. Ook wordt uitgaande van een meegenomen foto, de biografie van de geportretteerde geschetst. Aan de orde komen onder meer bronnen waarmee je een familieverhaal meer diepte kunt geven.

De workshop (van 10.30 tot 15.30 uur) wordt geleid door historicus Willy van der Schuit, Jona van der Keulen van de Groninger Archieven en Tanny Dobbelaar, schrijfster van het boek Familieverhalen. Deelname kost 45 euro. Meer informatie en aanmelden (vandaag is de laatste dag): info@groningerarchieven.nl onder vermelding van workshop Familieverhalen.

Een rond 1915 in de Groninger Guldenstraat gemaakte automaatfoto waarop (hoogstwaarschijnlijk) tante Trijntje Bierma en Trui Reinders uit de omgeving van 't Zandt en Loppersum staan. Foto: Collectie Groninger Archieven

Reacties

RSS 24 uur DvhN

Sinterklaas


Longread

Overlijdensberichten

Mieke van der Horn - Steringa (Coevorden)

Overleden op 22-11-2015.

Gert van Leeuwen (Assen)

Overleden op 23-11-2015.

Antje (Annie) Dieterman - de Vries (Finsterwolde)

Overleden op 22-11-2015.


Verse puzzels
DvhN Nieuwsbrief
Guyotplein 1
Speel mee met de sportspellen
Facebook

Gezondheid&Co