'Bodemvondsten zijn vaak besmet'

GRONINGEN - Aan veel bodemvondsten die op internet te koop worden aangeboden zit een luchtje. Ze zijn afkomstig van schatgravers of zijn simpelweg nagemaakt. Dat zegt Henk Nieuwenhuizen (foto), metaalconservator van de Archeologische Dienst van Groningen.

Op de Balkan zijn volgens hem complete criminele organisaties werkzaam die voor West-Europese verzamelaars tegen flinke betaling hun eigen erfgoed leegroven en doorverkopen.

Wie op zoek is naar een mooie middeleeuwse kruik of Romeinse munt hoeft tegenwoordig niet meer zelf in de bodem te spitten. Op sites als Marktplaats en zelfs van in bodemvondsten gespecialiseerde bedrijven worden voor een vaak relatief laag bedrag eeuwenoude spullen aangeboden.

Volgens Nieuwenhuizen is veel daarvan op zijn minst van 'bedenkelijke herkomst'. "Ik lach me soms dood als ik zie wat wordt aangeboden als 'bodemvondst'. Je ziet vooral veel vals Romeins glas, omdat dat behoorlijk geliefd is en daardoor aardige prijzen oplevert.

Niet alle handel is dubieus. Henk Nieuwenhuizen komt wel eens iemand tegen die op eigen land een 17de eeuwse beerput heeft leeg gegraven. "Laatst bood zo iemand op een vlooienmarkt een doos vol gebroken glas aan. Dat zijn vondsten die niet zo zeer illegaal zijn en beter bij verzamelaars dan in de glasbak terecht kunnen komen."

Word vriend van Dagblad van het Noorden op Facebook
Volg Dagblad van het Noorden op Twitter

Reacties

RSS 24 uur DvhN
Longread

SinterklaasOverlijdensberichten

Trijntje van der Wijk - Wolthof

Overleden op 27-11-2015.

Harry Holtrust (Emmen)

Overleden op 27-11-2015.

Henk Dussel (Vries)

Overleden op 28-11-2015.


Verse puzzels
DvhN Nieuwsbrief
Guyotplein 1
Speel mee met de sportspellen
Facebook

Gezondheid&Co