Israël naar de stembus

EL AVIV - Ruim 5,6 miljoen stemgerechtigden in Israël kunnen dinsdag een nieuw parlement van 120 leden kiezen. Premier Benjamin Netanyahu lijkt na het tellen van de stemmen dinsdagavond opnieuw een uiterst rechtse en/of fundamentalistische coalitie te kunnen smeden. Het smeden van coalities is inherent aan de Israëlische politiek, omdat veel partijen zitting krijgen in het parlement dankzij het kiesstelsel.

Netanyahu is met zijn partij Likud de verkiezingen ingegaan samen met de uiterst rechtse Yisrael Beitenu. Dit duo zou met ongeveer een kwart van de zetels de grootste groep in de Knesset (het parlement) gaan vormen. Maar voor een regeringscoalitie moeten er straks meer aan boord.

Het duo lijdt ondertussen in peilingen onder de druk van een nieuwe en nóg rechtsere partij, Habayit Hayehudi van miljonair Naftali Bennet. De centrumlinkse oppositie, vooral de Arbeidspartij van Shelly Yachimovich, probeert de kiezers ervan te overtuigen dat ze economisch erg slecht af zijn en blijven met een regering onder de huidige premier.

De circa 10.000 stembureaus zijn open van 06.00 tot 21.00 uur (onze tijd) en dan zijn er vrijwel direct prognoses.

Reacties

RSS 24 uur DvhN
Longread

SinterklaasOverlijdensberichten

Jacob (Jaap) Stap (Westerbork)

Overleden op 28-11-2015.

Jantien (Tiny) Smit - Gankema (Groningen)

Overleden op 27-11-2015.

Derk Schreurs (Emmen)

Overleden op 29-11-2015.


Verse puzzels
DvhN Nieuwsbrief
Guyotplein 1
Speel mee met de sportspellen
Facebook

Gezondheid&Co