Rotterdamse hotels met historie

Met een enorme vaart snelt de watertaxi over de Nieuwe Maas in Rotterdam. Binnen twee minuten ben je van het stoomschip Rotterdam bij Hotel New York. Twee hotels met een gezamenlijke historie waar emigranten en cruisetoeristen samen komen.

Hotel New York is een opvallende verschijning in de skyline van Rotterdam. Ingeklemd tussen ‘wolkenkrabbers’ is het een wonder dat het voormalig hoofdkantoor en administratiegebouw van de Holland America Line (HAL) aan het Koninginnenhoofd nog bestaat. Ook het stoomschip (ss) Rotterdam V, ooit het vlaggenschip van de HAL, is de sloophamer bespaard gebleven en doet nu dienst als hotel en conferentieoord.

Hotel New York

Brug over de oceaan

De in 1873 opgerichte Holland America Line vervoerde de eerste twintig jaar voornamelijk vracht tussen New York en Rotterdam. Vanaf 1893 konden ook passagiers mee naar Amerika. Landverhuizers kwamen vanuit heel Europa naar Rotterdam om daar de ‘brug over  de oceaan’ te nemen en hun vaderland voorgoed vaarwel te zeggen.

De SS Rotterdam

De HAL vervoerde met zijn stoomboten zo’n anderhalf miljoen emigranten naar Ellis Island bij New York. Velen van hen verbleven in het (nu niet meer bestaande) naastgelegen landverhuizershotel of andere logementen in de stad en handelden hun reis af in het administratiegebouw. Om vervolgens, na medisch te zijn goedgekeurd, aan te monsteren bij een van de stoomschepen aan de Wilhelminapier, pal naast het hoofdkantoor van de HAL.

Van boot naar vliegtuig

Met de komst van lijndiensten van vliegtuigmaatschappijen, is het snel gedaan met de emigrantenstroom per boot. Als in 1975 de Holland America Line verhuist naast Seattle (VS), verliest het markante gebouw zijn functie en raakt de Wilhelminakade in verval. Pas na jarenlange leegstand wordt er begin jaren ’90 nieuw leven in geblazen.

Hotel New York

Het pand werd verbouwd tot hotel en restaurant en kreeg de illustere naam Hotel New York. Het is verbeterd en vernieuwd, maar nog steeds ademt dit hotel met 72 kamers, zeven authentieke zalen en twee grote restaurants de sfeer van toen, van reizen, van afscheid, verdriet en geluk, van dromen over onbekende bestemmingen.

Restaurant Hotel New York

Van lijndienst naar cruiseschip

Eenzelfde soort atmosfeer vind je aan boord van ss Rotterdam V, het laatste stoomschip van de HAL-vloot. Nadat landverhuizers niet meer de boot, maar het vliegtuig naar hun nieuwe vaderland namen, kregen de schepen van de HAL ook een andere functie: ze werden steeds vaker ingezet als cruiseschip.

Zo ook ss Rotterdam V, dat sinds 1959 emigranten naar New York bracht. Vanaf 1968 tot 2000 voer het als cruiseschip over de wereldzeeën. In 2008 vond ze haar laatste ‘rustplaats’ aan een kade in Katendrecht - een stukje stroomafwaarts ten opzichte van de Wilhelminakade - waar ze zo vaak lag aangemeerd.

Het dek van de SS Rotterdam

Rustig is het echter allerminst op dit stoomschip: naast 254 hotelkamers en restaurants wordt het schip ook gebruikt als vergader-, feest- en congreslocatie. Er is veel bewaard gebleven of in oude luister hersteld, mede dankzij de inspanningen van de stichting Vrienden van stoomschip Rotterdam. En hoewel de Rotterdam nooit meer zal varen, reis je toch. Want aan boord reis je door de tijd, terug naar de jaren vijftig en zestig.

Neem een kijkje (of boek een kamer)

In Hotel New York kun je zo naar binnen lopen, een hapje eten of de zalen bekijken. Het hotelgedeelte in niet toegankelijk voor niet-hotelgasten. Twee dekken op het ss Rotterdam zijn gratis te bezoeken, het Main Deck en het Promenade Deck, waar je kunt loungen op het dek of eten in het Lido. Wil je het hele schip ontdekken, boek dan een van de aangeboden rondleidingen. Een kaartje voor de watertaxi tussen beide hotels is verkrijgbaar bij de receptie en kost €5 per persoon per rit.

Het ss Rotterdam en Hotel New York zijn tegenwoordig onderdeel van WestCord Hotels. Zin in een weekendje? Boek dan het 'NDC Rondje Rotterdam' van de hotelketen.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.