‘Dan zie ik Hans op tv lopen met Higuaín en Dybala. Bizar’

Koen Hateboer (25) is het seizoen bij Nieuw-Buinen met vijf goals in drie duels uitstekend begonnen. De Groninger over zijn tienerjaren bij THOS, het uitstapje naar WKE en zijn band met broers Thijs en Hans.

Bij het piepkleine THOS uit Beerta maakte Koen Hateboer zijn eerste minuten als voetballer. Op veertienjarige leeftijd debuteerde de Groninger in het eerste elftal. ,,Ik had net een wedstrijd met mijn vader in het tweede gespeeld toen de hoofdtrainer de kleedkamer in kwam en vroeg of er iemand mee wilde doen met het eerste. Het bleef stil, totdat mijn vader zei: ‘Ik wil wel, maar dan doet Koen ook mee’’’, vertelt Hateboer grijnzend.

Kratje bier

THOS speelde die middag bij Nieuweschans een belangrijke wedstrijd, want de ploeg uit Beerta moest minstens gelijk spelen om lijfsbehoud in de vijfde klasse te bewerkstelligen. ,,We stonden 2-0 achter toen ik erin kwam. Toen we de tegenstander een kratje bier beloofden, werd het nog 2-2’’, zegt de spits lachend.

Na twee seizoenen in het eerste van THOS vertrok Hateboer naar derdeklasser ASVB, waar hij tot zijn schrik moest beginnen bij de A-junioren. Tegen toenmalig hoofdtrainer Harold Molanus zei hij: ,,Ik ga niet in de A’tjes spelen. Als ik niet goed genoeg ben zet je me maar in het tweede, maar daar ga ik niet vanuit.’’ Uiteindelijk speelde Hateboer in drie seizoenen bijna alle wedstrijden in het eerste elftal. ,,Brutalen hebben de halve wereld, hè’’, grapt Hateboer. Dan serieus: ,,Zo zijn we ook opgevoed. Mijn vader zei altijd: ‘Als je wat wilt, moet je het zelf doen.’ We hebben geleerd voor onszelf op te komen.’’

WKE

In 2012 vertrok Hateboer naar Nieuw-Buinen, dat destijds uitkwam in de hoofdklasse. Maar dat seizoen werd geen succes. ,,We voetbalden lekker mee maar pakten nauwelijks punten, ik speelde zelf ook niet geweldig.’’ Maar toch meldde WKE zich voor de spits, de kampclub die toen nog uitkwam in de topklasse.

,,Dat vind ik echt een geweldige club’’, zegt Hateboer. ,,Ik maakte daar in één seizoen meer mee dan in alle jaren daarvoor.’’ De spits speelde er toen de FIOD tijdens een inval de complete inboedel van WKE in beslag nam. ,,We hadden als spelers onze eigen locker en stoel in de kleedkamer, maar dat was allemaal weggehaald.’’ Lachend: ,,De volgende wedstrijd zaten we op klapstoeltjes in de kleedkamer.’’

Duo

Hateboer kwakkelde dat seizoen met een knieblessure en kwam daardoor niet echt aan de bak bij de club uit Emmen. Na één seizoen keerde hij terug naar zijn oude club Nieuw-Buinen, ook omdat zijn broertje Thijs er ging spelen. Het duo speelt inmiddels voor het vierde jaar samen bij de oranjehemden. Thijs speelt als middenvelder achter broer Koen, op het veld voelen de twee elkaar goed aan. ,,Dat is omdat je elkaar kent’’, legt Hateboer uit. ,,Als ik de bal heb, weet ik: Thijs zal daar wel ergens lopen. Dat is wel grappig.’’

De middelste van de drie broers speelt inmiddels in Italië bij Atalanta Bergamo. ,,Ik vind het nog steeds bizar’’, zegt Hateboer lachend. ,,Dan zie ik hem op tv lopen met Gonzalo Higuaín en Paulo Dybala. Die ken ik alleen van de Playstation.’’ Koen probeert alle wedstrijden van Hans op televisie te kijken en een maand geleden bezocht hij zijn broertje nog in Italië. Bergamo nam het toen in de Europa League op tegen het Everton van Ronald Koeman. ,,Het is toch heel bijzonder om je broertje daartussen te zien’’, vertelt Hateboer.

Pijnvrij

Toen Hans nog furore maakte bij FC Groningen kampte Koen lange tijd met een blessure. De knie speelde in 2015 weer op en na een nieuwe operatie werd de pijn er niet minder op. Hateboer speelde zelfs met de gedachte te stoppen met voetballen.

Maar een injectie met een soort ontstekingsremmer bood uitkomst, waarna Hateboer min of meer pijnvrij kon voetballen. Toch weerhield het gewricht Hateboer van een nieuwe poging op een hoger niveau in het amateurvoetbal. Hij voelt de knie nog altijd op de dinsdagtraining na een wedstrijd. ,,Elk jaar belt er wel weer een club, deze zomer was het bijvoorbeeld Harkemase Boys. Ik zou het wel willen en ik denk dat het ook wel kan, maar ik weet niet of het er fysiek in zit.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.