‘Robben was van de Grote Vier de allerbeste’

Een voorbeeldprof, de absolute ster... de superlatieven buitelen over elkaar heen bij de reacties op het vertrek van Arjen Robben als interlandvoetballer.

Hans Nijland, algemeen directeur FC Groningen:

,,Arjen is altijd een voorbeeldprof geweest. Zowel voor als na de wedstrijd. Ik zie tegenwoordig teveel grijze muizen bij het Nederlands elftal. Jongens die na afloop hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door geen interviews te geven, bijvoorbeeld. Of neem Arjens rondje langs de tribunes na de interland tegen Bulgarije. Dat deed hij in zijn uppie, want de rest zat al hoog en droog in de kleedkamer. Arjen is een sieraad geweest voor Oranje.

,,Natuurlijk heb ik hem een appje gestuurd. De inhoud? Dat we geweldig van hem genoten hebben en enorm trots zijn. Kreeg ik om twee uur ‘s nachts nog een appje terug ook. ‘Dankjewel, Hans.’ Kort maar krachtig, ja. Maar hoeveel berichtjes denk je dat hij gekregen heeft?”

Jan van Dijk, liet Robben in 2000 debuteren bij FC Groningen:

,,Arjen is tien jaar lang het gezicht van Oranje geweest. Hij was de leider en de absolute ster. Natuurlijk dacht ik gistereavond even terug aan zijn FC Groningen-debuut tegen RKC Waalwijk in 2000. Maar denk nu niet dat het een kunst was om hem in te laten vallen, hoor. Aan zulke excessieve talenten kun je je geen buil vallen. Hij is na Ronaldo en Messi de beste voetballer van de afgelopen jaren.

Hoewel Oranje niet naar het WK gaat, heeft Arjen zichzelf tenminste nog een mooi afscheid bezorgd. De blessures zijn een smetje op zijn loopbaan geweest, ook bij het Nederlands elftal. Maar aan de andere kant: wat had die jongen zonder die teen van Casillas in vredesnaam nog méér uit zijn carrière moeten halen?”

Sander van Gessel, vriend en voormalig ploeggenoot bij FC Groningen:

,,Ergens hoopte ik voor Arjen nog stiekem dat Oranje bij rust op een wat dikkere voorsprong had gestaan. Natuurlijk, zeven doelpunten waren gewoon teveel gevraagd. Maar de wens is vader van de gedachte, hè? Ik heb een paar kippenvelmomenten gehad. Toen ik Arjen bij het spelen van het volkslied zag staan, bijvoorbeeld. Hij moet er zo van balen dat Oranje het WK niet heeft gehaald.

Maar ik vond het geweldig knap dat hij ondanks alle afleiding toch nog een geweldige wedstrijd speelde. Mijn zoontje van tien zei vooraf dat hij dacht dat Arjen het wel goed zou doen, maar hij was tegelijkertijd bang dat hij net zo’n kans zou missen als tegen Spanje in de WK-finale van 2010. Toen was dat ventje drie jaar oud, inderdaad. Kinderen zijn net sponzen, joh.”

Jan Mennega, volgde als sportjournalist de interlandcarrière van Robben:

,,Het klinkt wat overdreven, maar ik was echt ontroerd. Zijn interlanddebuut tegen Portugal in 2003, de grote toernooien en bijzondere momenten: alles komt op zo’n avond weer voorbij. Wéér een grote voetballer van het podium. Oranje zal hem gaan missen en het klinkt misschien chauvinistisch, maar van de Grote Vier was hij met zijn specifieke kwaliteiten de allerbeste.

En dan te bedenken dat hij zo vaak geblesseerd is geweest. Elke keer weer is hij het gevecht met zijn lijf aangegaan. Daarom kon ik me geweldig storen aan mensen die in eerdere jaren klaagden over zijn mentaliteit. Het is nog niet eens zolang geleden dat hij zelfs een mietje werd genoemd. Een mietje! We hebben het over de beste voetballer van een generatie, hè?”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.