Assistent-coach Donar klaar met coach Braal: ‘Ben ik je slaaf of zo?'

Voor Anjo Mekel kwam donderdag een einde aan zijn rol als assistent. Hij weigert langer de tweede viool te spelen en gaat zich volledig toeleggen op het kneden van jong talent.

,,Acht prijzen in vier jaar’’, zegt Mekel trots. Als assistent-coach van eerst Ivica Skelin en de laatste twee seizoenen Erik Braal zag hij het aantal Donar-banners in de nok van Martiniplaza in een paar seizoenen zienderogen toenemen. Maar het is klaar voor de rasechte Groninger.

,,Ik ben altijd eigen baas geweest in mijn leven’’, vertelt hij. ,,Ik ben er niet voor in de wieg gelegd om ondergeschikt te zijn aan iemand, maar ik heb me bij die rol neergelegd toen Skelin in eerste instantie geen werkvergunning kreeg en ik werd gevraagd om assistent te worden."

,,Vervolgens ben ik erin gegroeid, maar je kunt niet aan mij vragen: pak dat of doe dit. Dan zeg ik, donder op joh, ben ik je slaaf of zo? Dat is gewoon mijn aard. Met Skelin kon ik er mijn weg wel in vinden, maar met Braal vond ik dat lastiger. Daarom is het beter zo.’’

Boekenbon

De twee werden niet de grootste vrienden. ,,Op een gegeven moment wordt het een optelsom van ergernissen’’, is Mekel open. ,,Wat me heel erg heeft gestoken is dat hij twijfelde of ik vorig jaar wel echt ziek was toen ik een legionellabesmetting had. Ik was bijna dood geweest. Dat zijn van die kleine dingetjes."

,,Ik kreeg vervolgens van hem en van het team een boekenbon. Mag jij raden wat het bedrag was? Tien euro. Dus ik zei al, ik heb de rest zelf wel even bijgepast."

,,Hij heeft me ook wel eens geprobeerd voor lul te zetten waar een speler bij stond. Dan heb je aan mij een verkeerde. Ik ben een straatvechter. Wat mij betreft gaan we goed uit elkaar, maar ik ga nu wel het mannetje spelen. Ik laat me niet treiteren en houd hem op afstand.’’

Jong talent

Mekel gaat het Donar-team coachen dat uitkomt in de Dutch Talent League en het nieuwe onder 18-team van de Groningse basketbalclub. Een van de doelen is om de opleiding van de talenten meer te stroomlijnen met de visie van de club en het gat tussen het eerste team en de jeugd te verkleinen.

Braal wilde donderdagavond niet ingaan op het vertrek van zijn assistent, die wordt vervangen door Meindert van Veen. ,,Het is nu tijd om de titel te vieren, niet om over de invulling van de technische staf te praten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.