FC Groningen pakt punt in enerverende derby

FC Groningen heeft bij de seizoensstart een 3-3 gelijkspel uit het vuur gesleept tegen sc Heerenveen. De ploeg van trainer Ernest Faber maakte na rust een 2-0 voorsprong ongedaan en verrichte ook in de slotfase op succesvolle wijze reparatiewerk.

Goedgevuld Noordlease Stadion

Morten Thorsby kreeg het toch nog goedgevulde Noordlease Stadion al snel stil. De Noorse middenvelder reageerde attent op een voorzet van Denzel Dumfries en kopte de 0-1 achter doelman Sergio Padt binnen. Heerenveen, dat zijn goalie Warner Hahn vlak na de treffer van Thorsby geblesseerd zag uitvallen, tankte zienderogen vertrouwen uit de vroege voorsprong. Groningen daarentegen leek danig in de war en kwam in de openingsfase niet verder dan vrij ongevaarlijke pogingen van Ritsu Doan en Mimoun Mahi.

Lars Veldwijk was na een klein half uur dichterbij, maar de nieuwe spits kreeg het in twee instanties niet voor elkaar om de bij Heerenveen debuterende doelman Wouter van der Steen te verschalken. De kansen van Veldwijk bleken evenwel geen opmaat naar een Gronings offensief. De thuisclub speelde angstig en liet achterin veel te grote gaten vallen. Daar profiteerde Reza Ghoochannejhad vijf minuten voor rust van, toen hij – wederom op aangeven van Dumfries – afdrukte bij de tweede paal voor de 0-2. Dat de Iraniër daarbij, zij het nipt, in buitenspelpositie stond, ontging scheidsrechter Pol van Boekel.

Gemor

Terwijl het gemor op de tribunes aanzwol, snakte Groningen zienderogen naar de rust. Toen Veldwijk vlot in de tweede helft na een slalom dan toch de 1-2 binnen knalde, zorgde dat duidelijk voor nieuw elan bij de daarvoor zo fletse ploeg van trainer Ernest Faber. Zo had Mahi een strafschop kunnen krijgen toen hij aan het shirt werd getrokken door Joost van Aken. Even later schoot Juninho Bacuna kiezelhard op de paal.

Groningen kwam dan weer goed weg met een inzet van Thorsby, die eveneens op de paal belandde. Vlak daarvoor had Padt nog redding gebracht op een poging van de uitblinkende Martin Odegaard. Cruciaal, bleek even later, omdat Jesper Drost niet veel later wél een strafschop kreeg van Van Boekel. Mahi nam plaats achter de bal en schoot een kleine tien minuten voor tijd vanaf elf meter onberispelijk raak (2-2).

Wie dacht dat Groningen daarna door zou pakken, kwam eerst nog bedrogen uit. Opnieuw Thorsby bracht Heerenveen luttele minuten later uit de counter opnieuw aan de leiding. Maar toen Veldwijk in een doldwaze slotfase even later werd vastgehouden en Mahi opnieuw mocht aanleggen vanaf elf meter, was het net zo snel weer 3-3.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.