Indirect leverde eeuwige bekerheld Rusnák veel meer op dan 435.000 euro

FC Groningen heeft Albert Rusnák voor 435.000 euro van de hand gedaan. Dat is niet het bedrag dat de clubleiding voor hem dacht te zullen ontvangen bij een verkoop toen ze hem twee jaar geleden aantrok. Meer zat er echter niet in toen Real Salt Lake zich voor hem meldde.

Voordat we nader ingaan op het bedrag waarvoor FC Groningen hem heeft laten gaan, eerst even terug naar 14 september 2014, naar het stadion van SC Cambuur in Leeuwarden. De Friezen rekenen die zondagmiddag genadeloos af met FC Groningen en Rusnák is de beste man van het veld.

De dan nog maar 20-jarige Slowaak heerst op het middenveld, neemt het openingsdoelpunt voor zijn rekening en leidt zijn ploeg naar een daverende 3-0 overwinning. Iedereen is lyrisch over de kleine spelbepaler, die een mooie voetbaltoekomst wordt voorspeld.

SC Cambuur huurde hem van Manchester City en sloot met de Engelse topclub een overeenkomst af voor een half jaar. Het maakte in de winterstop van dat seizoen voor FC Groningen de weg vrij hem naar Euroborg te halen.

Om hem van Manchester City te kunnen losweken, moest 235.000 euro op tafel worden gelegd. Een relatief laag bedrag, maar omdat er ook andere kapers op de kust waren – SC Heerenveen bijvoorbeeld – moest FC Groningen in de salarissfeer wel diep in de buidel tasten.

Rusnák paste precies in het beeld van het beleid dat het handelshuis FC Groningen – want dat is de club ook – al jaren voert: een speler op jonge leeftijd voor een acceptabel bedrag aantrekken om hem later met een flinke winst te verkopen.

FC Groningen heeft daar veel resultaat mee geboekt. Denk aan onder anderen Luis Suárez, Marcus Berg, Dusan Tadic, Tim Matavz, Filip Kostic en Tjaronn Chery. Het aan- en verkoopbeleid is een van de pijlers onder het succes van FC Groningen.

Het eerste halve seizoen van Rusnák bij FC Groningen verliep naar wens. Met de KNVB-bekerfinale tegen PEC Zwolle als daverende uitschieter. De Trots van het Noorden won met 2-0 en Rusnák maakte beide doelpunten. Hij bezorgde FC Groningen daarmee de eerste tastbare prijs in de clubgeschiedenis, al deed hij dat natuurlijk niet alleen.

Daarna ging het bergafwaarts met de Slowaak. Gevierd in Stad en Ommeland vanwege zijn treffers tegen PEC Zwolle ging Rusnák enige tijd ‘zweven’. In de tweede helft van zijn eerste volledige seizoen bij FC Groningen raakte hij zijn basisplaats kwijt en toen hij hem terug had, werd hij vaak gewisseld.

Hoewel hij dat aan zichzelf te wijten had, stak hij zijn onvrede daarover niet onder stoelen of banken. In de kleedkamer van FC Groningen was Rusnák niet de meest populaire speler. Hij is een trotse jongen die van zichzelf vindt dat hij de beste is. Het ontbreekt hem aan een goed zelfbeeld.

De eerste helft van dit seizoen verliep niet alleen stroef voor FC Groningen, maar ook voor Rusnák. Hij had weliswaar weer een basisplaats, maar net als eerder Erwin van de Looi haalde ook Ernest Faber hem meestal voortijdig naar de kant.

Rusnák, zo werd almaar duidelijker, had het niet meer naar de zin en was klaar met FC Groningen. Zoals FC Groningen ook klaar was met hem. Te meer omdat hij ook flink drukte op de salarispost. En als alle partijen een scheiding de beste oplossing vinden, is het verstandig uit elkaar te gaan.

En dan mag 435.000 euro niet het bedrag zijn dat de clubleiding ooit dacht bij een verkoop van Rusnák te zullen ontvangen, maar het is toch nog een heel behoorlijke som geld.

En indirect heeft hij veel meer opgeleverd. Zijn doelpunten in de bekerfinale hebben FC Groningen geen windeieren gelegd. De deelname aan de groepsfase van de Europa League, de beloning voor de cupzege, leverde de club circa vijf miljoen euro op.

Hoe verder ook over hem mag worden gedacht, Albert Rusnák heeft zijn voetafdruk bij FC Groningen achtergelaten. Hij is de bekerheld voor altijd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven