'It Beest' Westra klimt uit een diep dal

Plots stond daar Lieuwe Westra aan de start bij de triatlon van GVAV in Groningen. De profrenner van Astana stopte in januari onverwacht met wielrennen en kampte met een depressie. ,,Ik heb een zware periode gehad, maar het gaat nu weer goed.”

‘Zwemmen deed ik vandaag voor het eerst in dertig jaar’’, grapte Westra. De Fries deed gisteren mee aan de Speedman, de triatlon van GVAV Rapiditas op Kardinge in Groningen. Waar vrijwel het hele deelnemersveld de borstcrawl hanteerde, deed Westra het met de schoolslag. Eenmaal uit het water lag hij al meer dan tien minuten achter op de nummer één. ,,Ik doe het gewoon voor de lol, dus de uitslag maakt me niet uit”, vertelde de oud-renner van Astana. Westra is niet meer in de topvorm van weleer. Hij oogde wat zwaarder dan in zijn actieve tijd en werd niet herkend door de andere deelnemers.

Zware periode

,,Ik heb rond de jaarwisseling een heel zware periode gehad. Maar het gaat nu weer goed, ik heb alles weer op de rit”, vertelde Westra. In januari maakte hij plotseling bekend te stoppen met wielrennen. ,,Ik stop met koersen’’, schreef de emotionele Westra op Facebook. Hij verwees in dat bericht naar een conflict met twee zakenpartners, zijn ex-zwager Kevin Snijder en zijn voormalig manager André Boskamp. Het bericht werd vrij snel verwijderd, waardoor er aan de echtheid werd getwijfeld. Drie dagen later kondigde Westra officieel zijn afscheid aan. ,,Ik hoop dat ik op deze wijze mijn depressie kan overwinnen en weer kan genieten van alles’’, schreef de tweevoudig Nederlands tijdritkampioen destijds.

Deelnemers aan de Speedman in Groningen vertrekken voor het onderdeel zwemmen. Foto Jan Kanning.
 

De oud-wielrenner, bijgenaamd It Beest, deed in Groningen mee aan de achtste triatlon. ,,Vijfhonderd meter zwemmen lijkt niet zo ver, maar eenmaal in het water viel het toch een beetje tegen”, gaf Westra toe. De 22 kilometer fietsen ging hem beter af. ,,Ik heb mijn tijdritfiets niet mee en ik heb een beetje rustig aan gedaan. Ik reed ongeveer 38 kilometer per uur gemiddeld.” De 4,5 kilometer te voet beviel Westra overigens ook prima. ,,Hardlopen doe ik ook nog regelmatig.”

Westra woont inmiddels weer met zijn vriendin in Friesland. ,,Ik heb weer contact met iedereen en sta weer open voor andere dingen. Het zegt wel genoeg dat ik hier nu aan meedoe, ik ben er weer.”

Debuut als triatleet

De Fries maakte in Groningen zijn debuut als triatleet en heeft al plannen voor de volgende wedstrijd. ,,Over twee weken is er een triatlon in Stiens, dan ga ik de olympische afstand doen. Maar ik moet nog wel trainen op het zwemmen”, zei hij lachend. Westra moet dan 1,5 kilometer zwemmen.

,,Het vierde onderdeel van de triatlon is het uit je hoofd leren van het parcours”, grapte de speaker, nadat hij de zoveelste verdwaalde atleet terugstuurde. Ook Westra vergiste zich in de route. ,,Ik stond al een minuut bij de finish, ik dacht dat ik er al was”, zei hij. ,,Toen bleek dat ik nog een rondje moest, ben ik maar over het hek gesprongen en heb het laatste stukje nog even gedaan.”

Vier keer goud

GVAV pakte gisteren overigens vier keer goud. De achtste triatlon werd gewonnen door Anton Stempher. Hij schudde Michel Dubbelboer tijdens het hardlopen van zich af. Erik Schröder won de kwarttriatlon. Hij sloeg bij het zwemmen al een gat en zag zijn concurrenten niet meer terug. Bij de vrouwen won Franciska Schutter deze afstand. Niels Grote Beverborg pakte het goud bij de Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven