Mekel eruit, Miller erin bij Donar

Donar neemt afscheid van assistent- en talentencoach Anjo Mekel. De Groningse basketbalclub stelt de 65-jarige Pete Miller aan als zijn opvolger.

Mekel was afgelopen jaren succesvol als de rechterhand van eerst Ivica Skelin en later Erik Braal. De 59-jarige Groninger toonde zich na het behalen van het landskampioenschap, eind mei, nog trots op het feit dat hij zijn bijdrage leverde aan acht prijzen in vier seizoenen tijd bij de noordelijke basketbalclub.

Relatie met Braal

Dat hij niet verder zou gaan als assistent van Braal, stond op het moment van het winnen van de landstitel al vast. De relatie tussen beiden was niet optimaal. Mekel maakte dat op de dag van het kampioenschap in niet mis te verstane bewoordingen kenbaar aan deze krant. Dat is hem binnen de club ernstig kwalijk genomen.

Mekel verweet Braal dat hij hem niet als een volwaardig assistent heeft behandeld. ,,Ik laat me niet treiteren en houd hem op afstand’’, zei de Groninger in het betreffende artikel. Er was blijkbaar geen basis meer voor verdere samenwerking. Ook niet in de rol als coach van het onder 24-team van Donar, een functie waarin Mekel ook weer te maken zou krijgen met Braal. De partijen willen op dit moment niet reageren op het einde van de arbeidsrelatie.

Takenpakket

Pete Miller gaat niet alleen een deel van het takenpakket van Mekel overnemen bij Donar. De nu nog in Duitsland wonende Amerikaan wordt ook hoofdtrainer van het Regionaal Talenten Centrum (RTC) Basketball Academy Noord. Bij het instituut, dat als doel heeft topbasketballers op te leiden, neemt hij de functie over van Anne van Dijk.

Voor Miller is het een terugkeer op het oude nest. Van 1975 tot 1978 was hij speler van Nationale Nederlanden Donar. Zijn laatste seizoen was het beste met een tweede plaats in de eindrangschikking van de eredivisie en een halve finaleplaats in de play-offs. Als coach was Miller in het verleden onder meer werkzaam voor Aris Leeuwarden in de periode 2008-2011.

Thuis

Zijn laatste werkgever was het Duitse Chemnitz 99’ers. Bij die club, die uitkwam op het op een na hoogste niveau, was Miller technisch directeur en ook korte tijd coach. In maart 2016 eindigde zijn dienstverband bij Chemnitz.

In maart van dit jaar was Miller nog te gast bij een wedstrijd van Donar. Hij maakte er toen al geen geheim van graag weer aan de slag te willen in Groningen. ,,Deze stad voelt voor mij na al die jaren nog altijd als thuis’’, zei Miller toen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.