Nog geen einde aan succesverhaal van basketbalclub Donar

Het succesverhaal van Donar lijkt geen grens te kennen. Ook tussen het Europese avontuur en de komende bekerkraker tegen Leiden door is er geen sprake van verval. Nu ging Amsterdam hard door de Groningse molen.

Ga er maar aan staan: je speelt een zeer succesvolle, uitdagende en spannende Europese serie met resultaten die in het Nederlandse basketbal uniek zijn. Direct daarna staat een pittige dubbelwedstrijd in de kwartfinale voor de beker tegen Leiden op het programma.

In al die drukte komt Apollo Amsterdam op bezoek, een team dat zich qua potentie nummer vijf of zes van de Nederlandse competitie mag noemen. Dan werpt zich toch de vraag op: kan je dan ook nog mentaal en fysiek scherp zijn? Het simpele antwoord: ja, dat kan. Tenminste bij het Donar van nu. Donar, het team waar geen begrenzing voor lijkt te bestaan.

Overmacht

Wie nog twijfelde aan die overmacht: Apollo Amsterdam was al binnen tien minuten vermorzeld. Via 11-0 en 17-2 sloot Donar het eerste kwart af met een alleszeggende 24-6 voorsprong. Hetgeen Apollo-coach Patrick Faydherbe na afloop deed verzuchten: ,,Dit wilden we niet, maar als je zo weinig weerstand biedt, ben je tegen dit Donar volstrekt kansloos.’’

En dat was zijn team. Zelfs een verslapping in het tweede kwart aan Groninger kant had nauwelijks invloed. Het was daarom voor de wedstrijd niet zo erg dat de dienstdoende arbiters in een verkrampte poging autoriteit uit te stralen, eerder de spelers tartten en daarmee voor irritaties en animositeit zorgden. Zo had het wederom massaal opgekomen publiek nog iets om zich over op te winden.

Toen de mannen van coach Erik Braal na de pauze weer even hun spierballen lieten zien, knakte de Amsterdamse weerstand totaal. In het slot van de wedstrijd pakte Braal de kans om de bankspelers in te zetten en daarmee de basis wat meer rust te geven.

Persconferentie

Het hoogtepunt van de afsluitende persconferentie was een even moeizame als hilarische discussie over de arbitrage; op een speciale bijeenkomst tussen coaches en arbiters kwamen beide partijen onlangs overeen dat coaches zich onthouden van kritiek op de scheidsrechters. Dus zei Faydherbe desgevraagd: ,,Wat ik van de leiding vond? Geweldig, fantastisch!’’ De cynische glimlach zei alles.

En Braal: ,,Geen commentaar.’’

Intussen staan voor Donar de volgende uitdagingen voor de deur. De superieure positie in de competitie en de Europese uitschakeling laten de schijnwerpers nu op het bekertoernooi lichten: morgen het thuisduel tegen Leiden, twee dagen later volgt de uitwedstrijd.

Ook in deze dubbel is Donar favoriet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.