Noordelijke criteriums hopen op Mollema

De renners van de Tour de France hebben nog een aantal zware Alpenritten voor de boeg, maar vandaag wordt al onderhandeld over de criteriums. Emmen, Surhuisterveen en Steenwijk willen Mollema dolgraag naar hun ronde halen, maar zijn in afwachting van de prijs van de Groninger.

Het Nederlandse bedrijf Cycling Service reist op de laatste rustdag van de Tour steevast af naar Frankrijk, om te onderhandelen met de wielrenners. Dus ook met de gewilde Bauke Mollema, die door zijn etappeoverwinning waarschijnlijk wat prijziger is geworden. ,,In Steenwijk willen we hem graag hebben, maar na zo’n overwinning weet je het maar nooit”, vertelt organisator Meine Seinen. ,,Het heeft zeker invloed, zo’n renner wordt gewoon meer waard.”

Spannend moment

Erik Jager van de ronde van Surhuisterveen vertelt dat de laatste rustdag een spannend moment is voor de criteriums. ,,We hebben de hele dag contact, maar moeten afwachten of Bauke wil en kan.” Volgens hem is de overwinning van Mollema niet alleen belangrijk voor Nederland, maar ook voor het Noorden. ,,Mollema wil je er als Noordelijke renner altijd bij hebben. Ik verwacht veel supporters voor hem uit Groningen en Friesland."

Ook Emmen probeert Mollema binnen te hengelen. Anne Knol verwacht dat zijn prijs niet erg zal oplopen. ,,De prijs verandert waarschijnlijk niet zo veel. Het was al een toprenner. Hij heeft een bepaalde status en we hadden voor zijn overwinning al belangstelling. En die blijft gewoon." Knol legt uit waarom hij verwacht dat Mollema beschikbaar zal zijn. ,,Hij heeft de Giro en de Tour gereden, dus hij heeft waarschijnlijk wat meer tijd over dan renners die de Vuelta bijvoorbeeld nog rijden.”

Stijgende prijzen

Door het succes van Nederlandse wielrenners staan er minder buitenlandse renners aan de start. Giro-winnaar Tom Dumoulin start in Steenwijk en Surhuisterveen. ,,Steenwijk gaat helemaal in het roze", vertelt Seinen. ,,Zijn prestatie is uniek. Door zijn komst verwacht ik tien- tot vijftienduizend extra toeschouwers." Seinen baalt overigens van de stijgende prijzen. ,,De budgetten groeien niet, maar de renners vragen wel steeds meer. Daardoor is een aantal criteriums ermee gestopt, dat is gewoon jammer."

Jager wijt de stijgende prijzen aan de intrede van managers en zaakwaarnemers. ,,Het gaat steeds professioneler, maar een topper heeft altijd veel geld gekost." Hij vertelt dat hij de voorkeur geeft aan Nederlandse renners. ,,Nederlanders zijn aanspreekbaar, dat maakt ze aantrekkelijker."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven