'We waren het lachertje van het internationale wielrennen'

Toen Lars Boom in 2014 na negen jaar eindelijk weer een etappe won in de Tour, riep Gio Lippens over de radio: "We waren een beetje het lachertje van het internationale wielrennen". Met de winst van Mollema en de prestaties van Tom Dumoulin liggen de kaarten nu wel anders. Maar een etappe winnen in de Tour blijft bijzonder.

Veelwinnaars voor 2000

De Tour de France is inmiddels bezig aan zijn 104e editie. 155 etappes werden in de lange geschiedenis van de grootste wielerwedstrijd gewonnen door een Nederlander.

Voor 2000 kende Nederland enkele veelwinnaars: Gerrie Kneteman, Jan Raas en Joop Zoetemelk. Zij wonnen alledrie tien etappes. Sprinter Jean-Paul van Poppel won negen etappes en tourwinnaar Jan Janssen schreef zeven etappes op zijn naam.

Erik Dekker

Deze weelde is lang verleden tijd voor het Nederlandse wielrennen. Na 2000 werd er in zeventien jaar tijd pas dertien keer gewonnen door een Nederlander. Van die dertien overwinningen werden er vier gewonnen door Erik Dekker. Drie van de vier etappes won hij in de Tour van 2000.

In 2000 wist ook Léon van Bon een etappe te pakken met de finish in Tours. Dekker pakte in 2001 zijn vierde overwinning in Pontarlier.

La Plagne

Waar Dekker en Van Bon zegevierden op het vlakke, zegevierde Michael Boogerd in 2002 in de bergen. In de Koninginnerit naar La Plagne kwam Boogerd als eerste over de finish na een solo.

In 2002 was er ook succes voor de in Drenthe (Dalen) geboren Karsten Kroon. Hij rondde het ploegenspel van Rabobank magnifiek af na een lange ontsnapping. Het gehele podium kleurde deze etappe rood-wit-blauw. In het jaar daarop, 2003, flikt Servais Knaven in dienst van Quick Step een kunststukje in de straten van Bordeaux.

Negen jaar lang niks

Pieter Weening luidt in 2005 een lange periode van droogte in. De Fries verslaat in een bloedstollende sprint-à-deux de Duitser Andreas Klöden.

Lars Boom weet in 2014 de negatieve spiraal te doorbreken en wint een kasseien-etappe in Arenberg. "We waren een beetje het lachertje van het internationale wielrennen", schreeuwt verslaggever Gio Lippens over de radio als Boom winnend over de streep komt.

Tom en de tijdrit

In 2016 is Tom Dumoulin twee keer succesvol. Eerst wint hij in de stromende regen de Koninginnenrit op de Arcalis in Andorra. Ook wint hij een paar dagen later de tijdrit. Dat is bijzonder, want Erik Breukink was in 1990 de laatste Nederlander die en tijdrit wist te winnen.

Maar deze Tour de France draait het allemaal om Bauke Mollema. Hij zou gaan fietsen als superknecht van Alberto Contador, maar de spanjaard gaat niet goed deze tour. Bauke mocht aanvallen en dat pakte goed uit. Afgelopen zondag won hij na een indrukwekkende solo de etappe naar Le Puy-en-Velay. De dertiende in zeventien jaar tijd. Of om de prestatie nog meer kleur te geven: Mollema boekte de dertiende Nederlandse overwinning in de 267 gereden etappes vanaf 2000. Het kon minder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.