Zin in lekkere, échte grasmat

Er waren meerdere kapers op de kust, maar het enthousiasme van teamgenoten als Danny Holla en Stef Nijland en de échte grasmat in het Noordlease Stadion haalden Django Warmerdam over om te tekenen bij FC Groningen.

De 21-jarige verdediger annex middenvelder, die overkomt van PEC Zwolle, werd gistermiddag gepresenteerd in de groene kathedraal. ,,Of zal ik er Django op laten zetten?”, vroeg Warmerdam toen hij zijn nieuwe, groenwitte shirt met nummer 21 na de presentatie uitvouwde over tafel. De nummers zeven en tien waren ook nog beschikbaar, maar die vond hij minder goed passen bij een linksback, de plek waar hij in eerste instantie voor is gehaald. ,,Nee, laat dat Django maar even zitten. Misschien later bij Madrid nog eens, of zo”, zegt hij met een knipoog.

Bij het horen van zijn naam leggen velen de link naar zo’n beetje de enige andere bekende Django die Nederland rijk is, volkszanger Django Wagner. Een vergelijking die mank gaat, want Warmerdams ouders lieten zich door een heel andere muzikant inspireren toen ze in 1995 een naam zochten voor hun zoon. ,,Het is afgeleid van Django Reinhardt”, vertelt de geboren en getogen linkspoot uit de Bollenstreek over de beroemde gitarist en jazzmuzikant uit België, van wie zijn vader en moeder gecharmeerd waren.

Moeder Ellen en vriendin Sophie kwamen gistermiddag mee naar het Noordlease Stadion, om de officiële presentatie van hun held en de ondertekening van het contract voor drie seizoenen bij te wonen. ,,Ik heb ook nog een oudere broer Jeffrey en mijn vader natuurlijk, maar die konden er niet bij zijn omdat ze moesten werken. Mijn ouders zijn gescheiden, maar ze gaan gelukkig nog goed met elkaar om. Het kon niet anders, maar normaal gesproken waren we gewoon gezamenlijk hier naartoe gekomen. Mijn voetbalgenen heb ik van mijn moeder. Die speelde op pleintjes en ze handbalde op hoog niveau. Mijn vader voetbalde niet.”

Dat Warmerdam over kwaliteiten beschikt, werd al vroeg onderkend. Hij was nog maar zeven toen Ajax voor het eerst op de deur klopte, thuis in Voorhout. ,,Ik speelde nog bij vv Foreholte, maar dat zullen niet veel mensen kennen hier in het Noorden. Ajax scoutte me, maar daar werd ik in eerste instantie afgetest. Vervolgens kwam Feyenoord om de hoek kijken en volgde vanuit Rotterdam de vraag of ik daar een stage wilde doen. Daarna begonnen ze zich in Amsterdam toch achter de oren te krabben en was ik alsnog welkom bij Ajax. Daar heb ik toen voor gekozen, want ik was altijd al fan van de club. Ik heb er veertien jaar gevoetbald, alle jeugdteams doorlopen, het Nederlands elftal gehaald en veel geleerd van trainers als Frank de Boer en Simon Tahamata.”

Op zijn achttiende tekende Warmerdam zijn eerste profcontract en nam Jaap Stam hem onder zijn hoede bij de beloften. Een doorbraak bleef uit, waarna hij werd verhuurd aan PEC. Bij Ron Jans dwong hij een basisplaats af en speelde hij zich in de kijker bij onder andere FC Twente, FC Utrecht en FC Groningen. Dat de laatste club aan het langste eind trok, was mede te danken aan de recensies van zijn teamgenoten.

,,Ik ben te rade gegaan bij Danny Holla en Stef Nijland die als oud-spelers alles weten over FC Groningen. Met Ron Jans heb ik er ook over gesproken, toen hij er lucht van kreeg. Zij gaven een goed beeld van de club, waren heel positief. Vervolgens gaven de gesprekken hier ook veel vertrouwen en was ik er snel uit. Ik heb er ontzettend veel zin in, helemaal als ik die lekkere grasmat hier zie liggen. Veel beter dan het kunstgras in Zwolle. Dat vind ik eigenlijk verschrikkelijk. Ik verwacht dat het hier helemaal goed gaat komen met mij.”

Misschien wel zo goed dat het grote Ajax, waaraan FC Groningen een niet nader bekend gemaakte transfersom moest overmaken, toch weer op zijn weg komt. ,,Ik had die droom toen ik op De Toekomst speelde en het kan alsnog, alleen bewandel ik een ander pad dat ook tot succes kan leiden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven