Zo slagen onze schaatsers erin waanzinnige prestaties neer te zetten

Hoe slagen die Nederlandse schaatsers er toch in om zo vaak op het juiste moment te pieken?

Eén ding staat vast: ze hebben allemaal talent en ze hebben allemaal heel hard getraind.

Maar daarmee hebben ze nog geen gouden plak te pakken. Het geheime ingrediënt dat onze schaatsers gebruiken om de top van de Olympus te bereiken heet supercompensatie. Dit effect zorgt er voor dat het lichaam zichzelf sterker maakt.

Schaatsers creëren supercompensatie door hun lichaam gedurende enkele weken volledig uit te putten en het daarna enkele weken (relatieve) rust te gunnen. Het lichaam krijgt tijd om te herstellen en doet dat zo goed dat het gaat supercompenseren: het maakt zichzelf sterker dan het voorheen was.

Timing is alles

De kunst is uiteraard om het maximum van de supercompensatie te laten samenvallen met de wedstrijddagen. Wie daar in slaagt, heeft op het juiste moment gepiekt.

Timing is alles met deze trainingsmethode en de trainingsschema’s leunen dan ook zwaar op de uitslagen van allerhande fysieke testen en metingen. Deze data gaan de laptop in, zodat een moderne coach als Jac Orie ook wel een laptopcoach wordt genoemd.

Marianne Timmer: ,,Een sporter is geen robot''

Maar om nu te zeggen dat je een sporter op deze manier als het ware kunt programmeren om goud te winnen? ,,Nee’’, zegt olympisch kampioene Marianne Timmer. Zij kan het weten, want haar vermogen om op het juiste moment te pieken leverde haar drie keer olympisch schaatsgoud op.

,,Je maakt een raamwerk voor je trainingen en bepaalt wanneer je wilt pieken. Je moet periodiseren, dus zware trainingsperioden afwisselen met rust. Fysiek kun je dat allemaal meten. Maar het mentale, dat is niet meetbaar. En de invloed van buitenaf ook niet.’’

Mentale tunnel

Het buitensluiten van negatieve invloeden, dat was belangrijk voor Timmer. ,,Ik kon dat goed. In de aanloop naar een toernooi ging ik mentaal een soort tunnel in, een trechter die steeds smaller werd. Hoe dichter ik bij de wedstrijd kwam, hoe kleiner mijn wereld werd. Ik liet geen negatieve invloeden meer toe.’’

De een heeft dat vermogen wel, de ander niet. Daar kan geen supercompensatie iets aan doen. Of, zoals Marianne Timmer het zegt: ,,Data zijn belangrijk, maar je kunt niet alles meten. Een sporter is geen robot.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.