'Mijn toevoeging aan een eeuwenoude traditie'

Jelmar Geertsma, geboren en getogen in Groningen, studeerde vorig jaar af aan Academie Minerva. Voor zijn afstuderen had hij het alfabet af en de cijfers 0 tot en met 9. Voor de krant zijn veel meer tekens nodig. Hoofdletters, maar bijvoorbeeld ook :, &, \, ~ en ! In totaal meer dan 250 tekens. En die allemaal in vier varianten, want naast de gewone letter gebruiken we ook een vette, een cursieve en een vet/cursieve.

De Chaton, wat is dat voor een letter?

"Het uitgangspunt van Chaton is de platte pen die gebruikt wordt voor kalligrafie; deze bepaalt het contrast, ofwel het verschil tussen dik en dun in alle letters. Dit is een kenmerk die vooral te vinden is in de letters uit de Renaissance. Die worden in het algemeen aangeduid als Humanistische letters. Met de Chaton heb ik me niet strikt gehouden aan de stijlkenmerken van die periode, maar als je hem zou moeten classificeren, zou ik het toch een Humanistische schreefletter noemen."

Waar komt de naam vandaan?

"Over het algemeen zoek ik naar een naam die mooi klinkt en er mooi uitziet als woord, zeg maar de ‘vorm' van het woord die ontstaat door de losse lettervormen als één vorm te beschouwen. In dit geval speelde het overlijden van onze kat in de periode dat ik eindexamen deed ook een rol. Chaton is het Franse woord voor ‘kat' of ‘katje'. Het leek mij zo een mooi eerbetoon!"

Er bestaan in de wereld honderden, zo niet duizende lettertypes. Wat voegt de Chaton toe?

"Dat is een vraag die me uiteraard ook gesteld werd tijdens mijn eindexamen. Mijn uitgangspunt was niet het ontwerpen van een vernieuwende letter, of iets toe te voegen. De uitdaging was eigenlijk om een schreeflettertype te ontwerpen voor lopende teksten, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Hierbij wilde ik juist gebruikmaken van de ervaringen die door de eeuwen door andere letterontwerpers zijn opgedaan. Als het ware dus mijn eigen toevoeging aan een eeuwenoude traditie."

Naar welke letters heb je gekeken en wie zijn je voorbeelden als ontwerper?

"Letters die zeker als inspiratie gediend hebben zijn Trinité en Lexicon van Bram de Does, maar ook Dolly van letterfabrikant Underware en andere typisch Nederlandse letters zoals Collis van Christoph Noordzij. Als voorbeeld-ontwerper zou ik dan ook al gauw aan Bram de Does denken; zijn letters zijn in mijn ogen een echte krachttoer binnen het Nederlandse letterontwerpen."

Hoe is het om een letter voor de krant te hebben ontworpen?

"Het was vooral een zeer leerzame ervaring, gezien het feit dat ik nog nooit zo'n project heb gedaan. Het ontwerp begon als eindexamenproject, waar je ruimte hebt om te experimenteren en in feite gewoon te doen waar je zin in hebt. Het hoefde bovendien technisch niet helemaal perfect te werken, aangezien het voor eigen gebruik was. Het was vervolgens een verrassing dat Koos Staal zijn oog liet vallen op mijn project. Het lettertype helemaal uitwerken was de grootste uitdaging, en dus zeer leerzaam."

Hoop je hiermee je naam te vestigen als letterontwerper of zie je dit als een eenmalige opdracht?

"Ik blijf me zeker nog wel bezighouden met het letterontwerpen, in combinatie met mijn werk als grafisch ontwerper, waarin boekontwerpen en boektypografie de grootste rol spelen. Die werkzaamheden hoop ik verder uit te breiden. Maar als me nog eens een leuk letterproject als opdracht aangeboden wordt, dan doe ik dat zeker. Bovendien heb ik nog enkele schetsen liggen voor andere letters, dus daar ga ik daar in mijn vrije tijd nog wel mee verder. Daarmee ben ik zo een paar jaar zoet."

Reacties

RSS 24 uur DvhN
Longread

SinterklaasOverlijdensberichten

Rein de Haan

Overleden op 28-11-2015.

Lammert Schothorst (Assen)

Overleden op 29-11-2015.

Ginus de Vries (Oosterhesselen)

Overleden op 29-11-2015.


Verse puzzels
DvhN Nieuwsbrief
Guyotplein 1
Speel mee met de sportspellen
Facebook

Gezondheid&Co