Krachtige smaken in een van de hemelen

Mooi multicultureel zitten ze hier te wezen, in restaurant De Zevende Hemel in Groningen. Want die zeven komen niet uit de Bijbel – die heeft er maar drie – maar uit de joodse Talmoed en de islamitische Koran. In de Talmoed wordt verteld dat God oorspronkelijk op aarde woonde, maar na de eerste zonde van de mens naar de eerste hemel vertrok. Bij iedere volgende zonde ging hij naar een hemel die verder weg lag, tot de zevende hemel.

Nou zijn wij zeker zondaars, maar echt schuldig voelen we ons niet als we de deur opendrukken aan het straatje bij de Nieuwe Kerk. Een verrassend ruime tent met muurschilderingen met bevleugelde engelen die een tikje over the top zijn. Er staat ook een echte vleugel in de zaak. Af en toe gaat een van de bedienende dames erachter zitten om een stukje klassiek weg te spelen – die vaardigheid is een pré als je hier komt solliciteren.

De menukaart is fraai vormgegeven, met een zilvermetalen omslag die geen vingerafdruk toont. "Wordt die soms net als het bestek gepoleerd", vraagt Zandstra. De inhoud overtuigt. Uitgebreide keuze aan gerechten, heldere indeling met praktische verwijzingen – bijvoorbeeld dat een gerecht vegetarisch, dan wel veganistisch is – en een gevarieerde wijnkaart.

Zandstra plukt de paté van wilde gans (€7,15). Die komt in dikke plakken en croûte – in een korstje dus – met frisse kweepeercompote. Zandstra is er over te spreken: "Mooie paté, heerlijke vleug van kruidnagel in de compote." Hermus komt dezelfde paté tegen in zijn selectie van verschillende voorgerechten (€10,15). Daarnaast ook twee plakjes gerookte forel (oké), een 'taartje' van olijven en aubergine (mooie combi), een bultje met gestoofde wortel en knolselderij (fris, met een zachtzoete dressing) en wat rillettes van konijn, zachtjes in vet gegaard en fijngehakt. "Valt mooi in de mond", knikt hij.

De wijn kleurt er ook mooi bij: de Ripassa Valpolicella Doc Superiore van Zenato (€33) is het betaalbare broertje van de exclusieve amarone, en dat blijkt: notenlikeur en zwart fruit in de neus, vol en toch fluweel in de mond. De wijn piekt bij Zandstra's vegetarische hoofdgerecht, ravioli gevuld met truffel en ricottakaas, met cognacroomsaus (€18,95). Zijn eerste reactie is een van vreugde. "Mooi krachtig van smaak." Gaandeweg stelt hij zijn commentaar bij. "Dat krachtige gaat op een gegeven moment tegenstaan, het mist toch wat finesse."

Die krijgt hij evenmin van de bijgeleverde beetgare haricots verts, gebundeld in een venkelblad, en een dikke groene asperge. De supplementen zijn eveneens fors van smaak: spruiten liggen in een soort maïzenasaus, de pomme gratin is niet al te luchtigjes en de koolsla heeft onverwacht zoete rozijnen, tomaat maar vooral veel gekonfijte gember.

Hermus kiest de specialiteit van het huis: gebakken huisgerookte eendenborst op gebakken paddenstoelen met rode port-sjalottensaus (€19,95). Ook hier de dunne sperziebonen (past) en de groene asperge (past niet), en ook hier krachtige smaken. "Op zich mooi, met de rook en het zoutige van het vlees, bij niet te zoete saus. Maar na verloop van tijd wordt het te sterk, zeker met die grote hoeveelheid paddenstoelen."

Toch is er nog ruimte voor andere smaakbommetjes. Zoals de ambachtelijk gemaakte bonbon (€3,40) met espresso en een glaasje Banyuls. Die laatste op advies van de ober. Gelijk heeft hij: Zandstra tikt het dessertwijntje gemakkelijk weg, maar de bonbon blijft deels op het bordje achter – "Nog noooooooit zo'n grote bonbon gezien", excuseert hij zich. Hermus kabbelt genoeglijk aan zijn tarte tatin van peer met kaneelsorbetijs (€6,75), dat vriendelijk wordt begeleid door een glaasje Bimbadgen botrytis semilion. We halen de zevende hemel niet. Maar ach, er is altijd wat te wensen.

Reacties

RSS 24 uur DvhN
Longread

SinterklaasOverlijdensberichten

Geert Klompmaker (Haren )

Overleden op 27-11-2015.

Henk Dussel (Vries)

Overleden op 28-11-2015.

Jacob (Jaap) Stap (Westerbork)

Overleden op 28-11-2015.


Verse puzzels
DvhN Nieuwsbrief
Guyotplein 1
Speel mee met de sportspellen
Facebook

Gezondheid&Co