Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Over Nu, 1945

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden. Van 1 januari tot en met 31 december 2020 brengt DVHN dagelijks online verhalen over het laatste oorlogsjaar. Nieuwsberichten uit 1945 krijgen elke dag een plekje in de krant en ook de mooiste verhalen lees je terug in DVHN.

Waarom doen we dit?

75 jaar is lang geleden. Vooral voor jongere generaties is het haast niet voor te stellen dat in ons land een oorlog woedt. Met Nu, 1945 willen we de impact van de oorlog begrijpelijk maken. We vertellen over helden, slachtoffers en verraders, maar ook over het dagelijks leven in onze regio.

Hoe selecteren jullie de verhalen?

Wij vertellen de verhalen van Groningers en Drenten en schrijven over de gebeurtenissen in onze regio. Voor de kortere berichten putten we uit de kranten die in 1945 verschenen. Tot en met mei hebben we het dan over de verzetspers, zoals Trouw en De Koerier, maar ook SS-bladen en ‘foute’ kranten zijn tegenwoordig te lezen via het digitale archief Delpher. Ook dat zijn belangrijke bronnen, mits de informatie goed wordt geïnterpreteerd. Meer weten over nieuws in de oorlog? Lees dan dit verhaal. Daarnaast spreken we met ooggetuigen, nabestaanden en experts en duiken we in de provinciale archieven.

Hoe vertellen jullie de verhalen?

We vinden het belangrijk dat de verhalen die we vertellen impact hebben. Wist je bijvoorbeeld dat tienduizenden Limburgse vluchtelingen en hongerlijdende kinderen uit de grote steden in het Westen tijdelijk onderdak vonden in Groningen en Drenthe? Dat is een enorme organisatie geweest, waar veel noordelingen mee te maken kregen.

We houden rekening met wat de mensen toen wisten, maar maken gebruik van de middelen van nu. Via sociale media melden we belangrijke nieuwsgebeurtenissen. Zo maken we de koppeling tussen de geschiedenis en het nu.

We proberen wel altijd informatie te duiden waar dat nodig is. Daarom lees je in sommige berichten het kopje ‘met de kennis van 2020’. Daarmee geven we aan dat die informatie toen niet bekend was, maar wel belangrijk om te weten om het nieuws goed te kunnen interpreteren.

Hoe werkt de website?

De kern van de website is de tijdlijn. Je ziet dagelijks het nieuws van die dag eerst. De belangrijkste verhalen krijgen een plek in de tijdlijn op de homepage. Als je op de knop ‘toon meer’ klikt, kan je de belangrijke nieuwsgebeurtenissen in één oogopslag zien. Wil je alle artikelen teruglezen? Klik dan op de desbetreffende maand. We werken nog aan een soort kalender, zodat je straks ook het nieuws per dag kan opzoeken.

Eén ding hebben 1945 en 2020 in elk geval gemeen: in de toekomst kijken lukt (nog) niet. Daarom zie je alleen het nieuws van vandaag en de periode die achter ons ligt.

Hoe gaan jullie om met gevoelige informatie?

Soms is de informatie die we brengen pijnlijk voor nabestaanden. We proberen daar zo goed en zorgvuldig mee om te gaan. In zulke gevallen proberen we nabestaanden op te sporen, helaas lukt dat niet altijd. We proberen alles zo goed mogelijk te checken en publiceren alleen als we overtuigd zijn van onze bronnen. Het is absoluut niet onze intentie om mensen te schaden. We zeggen wel wat gezegd moet worden.

Waar kan ik mijn tips, suggesties, correcties of vragen kwijt?

Via verhalen@ndcmediagroep.nl. We doen ons best zo snel mogelijk te antwoorden, maar omdat het project nogal omvangrijk is vragen we uw begrip, mocht een snelle reactie uitblijven.

Wat verhaalsuggesties betreft: die zijn van harte welkom! We schrijven echter alleen over gebeurtenissen in 1945, die in Drenthe of Groningen plaatsvonden of waarin een Groninger of Drent de hoofdrol speelt.

Hoe kan het dat ik alle verhalen op deze website gratis kan lezen?

Een project als Nu,1945 kost veel tijd en geld. Dankzij bijdragen van de provincies Groningen en Drenthe, het Fonds Bijzondere Projecten en onze samenwerking met de provinciale archieven en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn alle verhalen voor iedereen toegankelijk.

Wie werken aan Nu,1945?

De verhalen op deze website worden geschreven en verzameld door een team journalisten:

Foto: Jeroen KeldermanJeroen Kelderman (1981)Videojournalist, maakt voor Nu,1945 foto’s en filmt ooggetuigen. Jeroen won in 2013 de Stan Storimans Prijs voor beste cameraman van het jaar voor zijn reportage 'Missie Kunduz'.

Nog geen foto van Bernd OtterBernd Otter (1953)Heeft bijzondere affiniteit met regionale historie en is in die hoedanigheid onder andere als journalist, presentator en stadsgids actief. Staat tevens bekend als het Drents historische geweten van DVHN.

Foto: Jan Willem HorstmanJan Willem Horstman (1972)Heeft zijn hart aan Zuidoost-Drenthe verpand en schrijft veel en graag over geschiedenis.

Foto: Leonie SinnemaLeonie Sinnema (1989)Houdt van de regio - wat hier speelt raakt mensen direct. Is daarnaast enthousiast amateurgenealoog en van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Denkt graag na over nieuwe manieren om verhalen met een breed publiek te delen.

Foto: Annique OostingAnnique Oosting (1987)Is projectleider en -coördinator van Nu,1945 en tevens chef Drenthe bij DVHN. Vertelt het liefst verhalen die anders verborgen blijven.

Foto: Stef BekhuisStef Bekhuis (1992) Kruipt graag in dikke dossiers en zoekt zaken uit tot drie cijfers achter de komma. Studeerde geschiedenis, koos voor actualiteit en combineert dat graag voor Nu,1945.

Foto: Frank von HebelFrank von Hebel (1974)Is bovenmatig geïnteresseerd in historie en schreef meerdere boeken, waaronder Mijn bevrijding, de bevrijding van de Stad Groningen. Verzamelt voor het project ’75 jaar bevrijding van Groningen’ bevrijdingsverhalen van stad en provincie Groningen. Van zijn hand verschijnt daarover medio april een boek.

De technische ondersteuning komt van de afdeling Digital Development van NDC Mediagroep. Digitaal journalist Alwin Wubs vertaalt techniek naar journalistiek en andersom. William Zijlstra is verantwoordelijk voor archiefonderzoek, verslaggeving en interviews.