Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Overzichtskaart van opmars Canadese troepen in Noord-Groningen.
1945

Bevrijdingsnieuws: Noord-Groningen bijna vrij

Overzichtskaart van opmars Canadese troepen in Noord-Groningen. - Bron: Sketch map 48 by Maj. CCJ Bond

Canadese troepen rukken verder op en maken zich klaar om de strijd met de laatst overgebleven Duitsers in Delfzijl aan te gaan.

Vandaag zijn de geallieerden bij Farmsum, pal onder Delfzijl.

NSB’ers aan het werk in Groningen

Een verslaggever van de Provinciale Drentsche en Asser Courant meldt dat gevangengenomen NSB’ers in Groningen aan het werk zijn. De NSB’ers ruimen versperringen, wallen en schansen, die door de bezetter gebouwd zijn, op.

Daarnaast ruimen de Groningers het puin op van de bevrijdingsstrijd. De stadjers hopen her en der nog gebouwen te kunnen redden en ze te renoveren. Dat schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant vandaag.

Nederlanders in Buchenwald

In het concentratiekamp Buchenwald, dat op 11 april bevrijd werd, zitten momenteel nog 383 Nederlanders. Dat schrijft de Nieuwe provinciale Groninger courant . De krant meldt daarnaast dat er van deze Nederlands er 79 ziek zijn.

In het kamp zijn 500 Nederlanders om het leven gebracht.

Bronnen

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.