Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Turf. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
1945

Nieuwsoverzicht 1 augustus 1945: Minder turf beschikbaar voor Groningers

Turf. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 1 augustus 1945.

Voor inwoners van de provincie Groningen wordt door het provinciale bestuur turf beschikbaar gesteld. Door de oorlogshandelingen in het eerste halfjaar van 1945 valt de verstrekking van turf wel lager uit. Gedacht werd dat elk gezin 3000 tot 6000 stukken turf zou krijgen, uit een totale voorraad van ongeveer 300 miljoen stuks. Uiteindelijk zal het slechts om een derde van dit aantal gaan. 

Japanse zelfmoordvliegers 

De Provinciale Drentsche en Asser Courant schenkt aandacht aan het fenomeen van de Japanse zelfmoordvliegers. De zelfmoordvliegers vormen een van de wapens waarvan de Jappanners op dit moment op grote schaal gebruikmaken.  

Het zelfmoordtoestel, door de Amerikanen ‘Baka’ (dwaas) genoemd, hangt onder aan een groter toestel en wordt in de nabijheid van het doel losgelaten. De snelheid na lancering is ongeveer 750 kilometer per uur. In de lange neus van de Baka en in de uiteinden van de vleugels zit ongeveer duizend kilo aan springstoffen, die tot ontploffing komen zodra het toestel ergens mee in aanraking komt.  

‘Weken voor zijn vlucht, die is opgedragen aan den grooten en goddelijken keizer van het onvergankelijke Japansche Rijk, wordt de Baka-vlieger geëerd door familie, die hem eigenlijk reeds als dood beschouwt’, schrijft de krant. ‘Plaatselijke kranten maken een geweldige hoop drukte van het heldenfeit dat voor de deur staat. En als dan het groote moment komt, nestelt de piloot zich in zijn vliegende doodkist. Hij gaat onsterflijkheid tegemoet en de hemelen zullen zich voor hem openen. Roem voor zijn familie. Eer op zijn naam. Leve Japan!’ 

Japans zon gaat onder 

De krant schrijft dat de Amerikaanse rapporten aantonen dat de trefkans voor de piloten zeer gering is. ‘Het is met de Baka als met de vliegende bommen en raketten van Hitler, zij richten schade aan en veroorzaken last, maar zullen nooit eenig gewicht in de schaal werpen wat betreft het uiteindelijke resultaat van den oorlog. Japans zon gaat onder. Dagelijks groeit de macht der Geallieerden. Geen tienduizend Baka's zullen in staat zijn het noodlot tegen te houden.’ 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.