Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Markus Assies.
1945

Nieuwsoverzicht 25 augustus 1945: Lichaam verzetsman Max Assies waarschijnlijk in massagraf bij Haarlem

Markus Assies. - Foto: Historische vereniging Haule

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 25 augustus 1945.

In de duinen van Overveen bij Haarlem zijn in een massagraf 422 lijken gevonden. Daarvan zijn inmiddels 268 geïdentificeerd. Onder de nog niet geïdentificeerden bevindt zich waarschijnlijk het lichaam van Markus (schuilnaam Max) Assies.

Max Assies, geboren in het Friese Haule, was ambtenaar in Assen. Vanaf 1943 was Assies lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP) in Drenthe.  

Assies verrichtte spionage en sabotage, hielp met het organiseren van overvallen en vervoer van wapens en zette zich in voor onderduikers en neergestorte geallieerde vliegers. Met zijn broer Gerrit Assies, die boswachter was, bracht hij onderduikers en geallieerde piloten onder in ondergrondse schuilhutten in de Staatsbossen bij Appelscha.

De toen 25-jarige Assies werd op 28 februari 1944 gearresteerd in Assen. In mei 1944 werd hij getransporteerd naar Kamp Vught.

Officier eist half jaar cel voor mishandelingen door Asser politieman

Klaas K., onderluitenant bij de gemeentepolitie in Assen, wordt ervan verdacht drie mensen te hebben mishandeld. De officier van justitie eiste een half jaar celstraf.

K., die zelf zegt in de periode waarin de mishandelingen hebben plaatsgevonden psychisch niet in orde te zijn geweest, werkt inmiddels niet meer voor de politie.

De slachtoffers, H. Ruben en J. Jager uit Assen en L. van Rossum uit Utrecht verklaarden het volgende: Ruben werd met de hand en de vuist in het gezicht geslagen bij een verhoor in een voogdijzaak. Jager werd geslagen en getrapt toen hij op een winteravond in de Marktstraat liep. Jager verklaart geen enkele aanleiding te hebben gegeven voor de aanval. De verdachte zei 'zeer geïrriteerd' te zijn geraakt door Jager.

Van Rossum is geslagen, op de grond gesmeten, getrapt en met een gummistok bewerkt. Politiecommandat J. Feenstra keek toe. Van Rossum zat om niet-politieke redenen gevangen, maar ontvluchtte de gevangenis. Toen hij weer werd opgepakt vond de mishandeling plaats.

De advocaat van de verdachte heeft zijn cliënt psychisch laten onderzoeken. De psychiater bevestigde het vermoeden dat er sprake was van ‘een storing in het psychisch evenwicht’. De advocaat drong daarom aan op een ‘reële straf’ of zelfs vrijspraak.

5-jarige uit Exloo overleeft ernstig ongeluk

Het 5-jarige zoontje van bakker Super uit Exloo viel donderdag van een boerenwagen, waarna het wagenrad gedeeltelijk over het hoofdje van het kindje reed.

Wonderlijk genoeg, zo schrijft de Provinciale Drentsche en Asser Courant,  is het nog betrekkelijk goed afgelopen. Het kind hield aan het ongeluk een hersenschudding en een grote wond in de lengte van het gezicht over. Het jongetje is overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen.  

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.