Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Vanaf maandag rijdt er weer een trein tussen Groningen en Zwolle.
1945

Nieuwsoverzicht 27 augustus 1945: Treinverbinding Groningen-Zwolle in gebruik

Vanaf maandag rijdt er weer een trein tussen Groningen en Zwolle.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 27 augustus 1945.

Vanaf komende maandag is de treinverbinding tussen Groningen en Zwolle weer in bedrijf. Hoewel de burg over de Vecht tussen Meppel en Zwolle nog niet klaar is en ook de spoorbrug over de IJssel bij Zwolle, hebben de Canadezen gezorgd voor een vervangende autobusdienst van Meppel naar Hatummerbroek.

Er zullen voldoende auto’s aanwezig zijn om alle passagiers vanuit Groningen en Leeuwarden naar Zwolle en Hattummerbroek te brengen, belooft de Provinciale Drentsche en Asser Courant . Vanaf maandag rijden er van Groningen en Leeuwarden vier treinen naar Meppel. De treinen van 6 uur ‘s morgens en 12.30 ‘s middags bieden vanaf Meppel aansluiting naar ‘Holland’.

Amsterdamse bloemist moet jaar cel in voor bedriegen vrouw uit Borger

De Amsterdamse bloemist Arnoldus M. hoorde onlangs door de officier van justitie een jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Deze M., in de oorlog vanuit Amsterdam geëvacueerd naar Drouwenermond, stond terecht voor een merkwaardig voorval. Door het aannemen van een valse naam en achtergrond zou hij een vrouw uit de gemeente Borger hebben bewogen kleren en levensmiddelen aan hem af te geven.

Deze levensmiddelen zouden naar haar kinderen gaan, die opgesloten zaten in Kamp Westerbork. M. heeft de vrouw daarna een brief geschreven, die zogenaamd van de kinderen afkomstig was. M. verklaarde op de zitting dat hij handelde uit medelijden met de vrouw. Hij had de vrouw gerust willen stellen. De spullen die hij van haar had gekregen heeft hij niet voor zichzelf gebruikt, verklaarde hij. De officier eiste een jaar gevangenisstraf.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.