Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Wilhelmina en Juliana in 1945 in Breda.
1945

Nieuwsoverzicht 28 augustus 1945: Herinneringsspeldje door materiaalgebrek zonder speld

Wilhelmina en Juliana in 1945 in Breda. - Bron: Nationaal Archief via Wikimedia Commons.

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 28 augustus 1945.

Gulle gevers die vrijdag doneren bij de straatcollecte van de stichtingen ‘Nederlands Volks Herstel’ en ‘Stichting 1940-1945' krijgen een herinneringsspeldje. Door materiaalgebrek is het een speldje zonder speld.  

Op de herinnering staat de beeltenis van H.K.H. Prinses Juliana. Vooral voor dames is het noodzakelijk zelf een speld bij de hand te hebben. Wel zit er een lipje aan het schildje, waardoor het mogelijk is het geheel in het knoopsgat te bevestigen. 

Extra pijpleiding voor oliewinning bij Schoonebeek

Van het veld Coevorden-Oost wordt een pijpleiding aangelegd naar het Stieltjeskanaal. Dat is nodig om een vlot transport naar Twente te verzekeren.  
 
Met een klein tankschip wordt de olie vervolgens naar de elektriciteitsfabriek in Enschede vervoerd. Volgens de  Provinciale Drentsche en Asser Courant  is er van grote veranderingen in het Schoonebeekse dorpsleven, als gevolg van de oliewinning, geen sprake. ,,’Oilrushes’ als in Ameriak of fantastisch stijgende grondprijzen – neen, daarvoor is de bevolking te verstandig”, schrijft de krant.
 
,,Maar wel ziet zij in dat de vestiging van de B.P.M.-mensen en hun installaties ongekende mogelijkheden voor haar opent.” 
 
De Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM) ontdekte in 1943 een olieveld in de aardlagen onder het dorp.  

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.