Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Groningse rechercheur doodgeschoten door spion van nazi's

Tekening: Job van der Molen

De 56-jarige hoofdrechercheur Roelf Rensema uit Groningen is onlangs doodgeschoten tijdens het uitoefenen van zijn beroep.

Dat meldt Het Dagblad voor het Noorden. Rensemas collega Simon Posthuma raakte bij het vuurgevecht gewond.

'Zonnig karakter'

‘Met de heer Rensema is een fijn mens en een uitstekend politieman heengegaan, die in brede kringen van de bevolking graag gezien was. Hij had een zonnig karakter en verstond de kunst om in moeilijke situaties met tact en kalmte op te treden. De politie verliest in hem een zeer sympathiek en aangenaam collega.’

Hoofdrechercheur Posthuma is ‘vrij zwaar gewond’ opgenomen in het Academisch ziekenhuis in de stad. Zijn toestand is volgens de krant bevredigend. 

Rensema wordt komende zaterdag 2 maart begraven op de Noorderbegraafplaats.

Met de kennis van 2020:

Roelf Rensema werd door SD-agent Jan Andries Veenstra doodgeschoten toen hij persoonsbewijzen controleerde in een café aan de Nieuwstad.

Simon Posthuma raakte bij het vuurgevecht gewond: zijn linkerbeen moest na een paar weken worden geamputeerd. V-mann Veenstra (vertrouwenspersoon van de SD, die in opdracht van de nazi’s jacht maakte op verzetsmensen en Joden, red.) overleed op 18 maart 1945 aan zijn verwondingen.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.