Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Huisvrouw steelt suikerbonnen, officier eist half jaar gevangenisstraf

Distributiebonnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Eerkedina N. uit Veendam moest donderdag 22 februari voor de rechter in Groningen verschijnen. Zij had bij een kruidenierszaak een busje met daarin 210 suikerbonnen gestolen.

Toen Eerkedina in de winkel stond, merkte ze op dat er verder niemand was. Het busje met bonnen stond op de toonbank te grijp, en Eerkedina maakte van de gelegenheid gebruik. 

Mevrouw Scholte, de kruidenier, zat in de woning achter de zaak en hoorde de bel overgaan. Op het moment dat ze in de winkel kwam was er niemand meer. Het busje met de bonnen was verdwenen, zo schrijft De Noord-Ooster .

Getuige

Een getuige had Eerkedina de winkel in zien gaan en dankzij die getuige kon de politie haar opsporen. In eerste instantie ontkende ze ten stelligste iets met de diefstal te maken te hebben. Maar uiteindelijk bekende ze toch. De bonnen had ze, uit angst, in de kachel gegooid.

Leugenachtig en onbetrouwbaar

De officier van justitie, die opmerkte dat Eerkedina als leugenachtig en onbetrouwbaar bekendstaat en bovendien eerder is veroordeeld, eiste een gevangenisstraf van zes maanden.

Eerkedina verzocht de rechter geen verslag over de zaak in de krant op te nemen. De president van de rechtbank gaf aan daar niet over te gaan. Eén van de rechters wierp tegen dat het noodzakelijk is dat zulke ernstige feiten niet verbloemd worden: iedereen heeft de bonnen immers dringend nodig.

Op 8 maart is de uitspraak. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.