Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Het Dagblad voor het Noorden
1945

Onbetrouwbare dienstbode steelt pyjama in Haren

Het Dagblad voor het Noorden - Bron DVHN

Dienstbode Agina S. uit Oude-Pekela moest zich op 25 januari voor de rechtbank in Groningen verantwoorden. Haar voormalige bazin, M. Douwsma uit Haren, beschuldigt haar van diefstal.

Nadat Agina een week in dienst was merkte Douwsma al dat haar nieuwe dienstbode niet eerlijk was en ondankbaar bovendien. Ze had Agina, die zelf weinig kleren had, een blouse gegeven. Toen Agina haar nieuwe blouse thuis liet zien bleek onder de blouse een zijden blouse van haar bazin te zitten.

Pyjama, beddenlaken en kop en schotel

Toen Douwsma Agina na een maand wegstuurde nam de dienstbode een pyjama, beddenlaken, twee blouses, een kop en schotel en nog wat andere zaken mee. Haar koffertje zette ze ter bewaring even bij de buurvrouw neer, die de diefstal ontdekte.

Agina verscheen niet op de rechtszitting. Zij trekt zich, merkte de officier op, weinig van de zaak aan. Ook aan de oproep van de reclassering had ze eerder geen gehoor gegeven. De officier eiste een gevangenisstraf van twee maanden. Op 1 februari volgt de uitspraak. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.