Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Je Maintiendrai
1945

Plan verzetsploeg: neem na oorlog verdiend zwart geld af

Je Maintiendrai - Bron DVHN

Hoewel de oorlog nog in volle gang is, schrijft verzetsgroep Je Maintiendrai al over het leven in Nederland als de Duitsers verslagen zijn.

Om te voorkomen dat geld na de oorlog niet praktisch waardeloos wordt, komt de ploeg met enkele maatregelen om de nu florerende zwarthandel terug te dringen.

Zo moeten de Nederlanders zorgen voor rust en orde, ook na de bevrijding. ,,Alle rondlopende mannen moeten zo snel mogelijk in het normale arbeidsproces worden ingeschakeld”, vindt Je Maintiendrai. Ook moeten de controles op distributie- en prijsvoorschriften worden verscherpt, strenge straffen voor wetsovertreders ingesteld en moeten de winsten van zwarthandelaren worden afgenomen.

Ordening van geldverkeer

De verzetsploeg erkent niet deskundig te zijn op het gebied van geld, maar verwacht weinig tegenspraak als ze schrijven ‘dat de ordening van het geldverkeer in ons land op het beginsel rust dat niemand door deze oorlog rijk geworden mag zijn’. 

Ontdekken wie verdiend heeft aan de zwarthandel is een ingewikkelde klus, constateert Je Maintiendrai. Maar, de belastingdienst weet wel precies hoe groot het vermogen van alle Nederlanders was van de vermogensopgaven in 1940. En die opgave is het uitgangspunt bij de controle van geld, als het aan het verzet ligt.

Nieuwe biljetten

Nog een handig punt volgens Je Maintiendrai: na de oorlog betalen Nederlanders met nieuwe biljetten en moeten oude ingeleverd worden. ,,Bij de inlevering van de oude biljetten blijkt dan vanzelf hoe groot het bezit van een ieder is.”

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.