Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Tip: zo voorkom je het walmen van olielampen

Olielamp

Een lezer uit Eenrum deelt in Het Dagblad voor het Noorden zijn tip om het walmen van olielampen te voorkomen.

Zijn oplossing? Neem een jampotje met een deksel. Maak een gat in het deksel, zodat er een dun kousje doorheen kan. Vul het potje met tweederde water en een derde olie.

Het kousje mag niet in het water hangen. Leg nu op de vlam een stopnaald. Dit voorkomt het walmen.

Met de kennis van 2020:

Op veel plekken was elektriciteit een probleem. Daarom gebruikten mensen (zelfgemaakte) olielampjes. Bijkomend probleem van die lampjes? De stank, veroorzaakt door het ‘walmen’.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.