Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu

Vluchtelingenstroom in Groningen ten einde, rest naar Drenthe en Friesland

De vluchtelingenstroom is afgelopen voor Groningen

Vluchtelingen uit Limburg worden vanaf nu ondergebracht in Drenthe of Friesland.

Volgens de Duitse autoriteiten in Nederland zijn de vluchtelingentransporten vanuit Limburg naar Groningen ten einde. De vluchtelingen die nog aankomen worden ondergebracht in Friesland en Drenthe.

Dat betekent niet dat kleinere groepen vluchtelingen worden geweerd. Zij zullen alsnog in onze regio worden ingekwartierd. Het vaste personeel van de evacuatiedienst blijft elke dag beschikbaar voor de vluchtelingen. De vrijwilligers zijn naar huis gestuurd.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.