Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Wikimedia Commons
1945

Nieuwsoverzicht 30 juli 1945: Canadees gaat er met kampioenschap van Assen vandoor

Foto: Wikimedia Commons - Foto: Picasa

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 30 juli 1945.

Het tenniskampioenschap van Assen is gewonnen door een Canadese militair. Al in de tweede ronde versloeg luitenant T.E. Harvey de titelhouder, meneer H. Lindeboom. Harvey stootte daarna door tot de finale, waarin hij landgenoot Hamblim versloeg met 6-3, 6-0. Bij de dames wist mevrouw I. Van der Linde van Sprankhuizen haar titel uit 1941 te prolongeren. 

Geallieerd ultimatum aan Japan 

Verder willen we u niet onthouden dat Amerika, Engeland en China een ultimatum gesteld hebben aan Japan. Het Keizerrijk moet onder meer de veroverde gebieden ontruimen en zijn strijdkrachten ontwapenen. Ook zijn herstelbetalingen geëist, moeten oorlogsmisdadigers gestraft worden en algemene verkiezingen worden uitgeschreven, om de democratie in het land te herstellen.Wanneer Japan deze eisen naast zich neerlegt, dreigen de geallieerden met de totale vernietiging van het Japanse Rijk.

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.