Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Illustratie: Job van der Molen
1945

Nieuwsoverzicht 31 juli 1945: Politiekorps Groningen onder de loep genomen

Illustratie: Job van der Molen

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 31 juli 1945.

In Groningen zijn inmiddels al zo’n tachtig grote en kleine kampen ingericht voor zogenoemde Lüneburgers, collaborateurs die na Dolle Dinsdag in september 1944 richting Duitsland vluchtten. Onder meer in Winschoten, Musselkanaal en Opende wordt gewerkt aan het opzetten van tehuizen voor kinderen van deze NSB’ers. Alleen al in de provincie Groningen is hun aantal gestegen naar ongeveer 4000. Nu kunnen zij alleen nog terecht in tehuizen in Groningen Stad en Delfzijl. 

Politiekorps onder de loep genomen 

Het politiekorps van de provincie Groningen is aan een uitgebreid onderzoek overgeleverd, waarbij zuiveringen zijn doorgevoerd. Het korps bestond uit 475 personen, daarvan moesten niet minder dan 125 personen worden verwijderd in verband met hun lidmaatschap van de NSB of soortgelijke connecties met de Duitse bezetter. Daarmee is dus ruim een kwart van de Groningse politie niet zuiver op de graat bevonden. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.