Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Foto: Pixabay
1945

Nieuwsoverzicht 4 augustus 1945: Nauwelijks vlees te krijgen in Groningen

Foto: Pixabay

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 4 augustus 1945.

In de stad Groningen is nauwelijks meer een stukje vlees te krijgen. Al een week moeten de slagers nee verkopen, meldt  Ons Noorden . Het plaatselijke gezag in de stad deelt mee dat de bevoorrading zeer moeizaam verkoopt.  

Van de voor Groningen benodigde hoeveelheid slachtvlees kon deze week slechts 10 à 20 procent daadwerkelijk de stad bereiken. Omdat dit vlees dringend nodig is in ziekenhuizen en militaire kazernes, blijft voor de inwoners van de stad vrijwel niets over. Het is onduidelijk hoe lang de problemen met de aanvoer nog aanhouden. 

Verontwaardiging bij rokers 

Ook voor rokers is het een moeilijke tijd. Zij konden in Groningen voor het eerst weer een tabaksbon inwisselen voor rookgerei. Dit liep evenwel uit op een bittere teleurstelling, meldt Ons Noorden. ‘De tabak was niet allen van de slechtste soort, bovendien bevatten vele pakjes beschimmelde sigaretten en de kwaliteit was daarmee zo slecht dat velen ze niet roken konden. En voor dit bocht moesten zij 1,20 gulden betalen, 6 cent per sigaret. De verontwaardiging was dan ook groot, en ons inziens niet ten onrechte.’ 

NS laat weer treinen rijden 

De NS stopt met de autobusdiensten Groningen-Assen en Groningen-Leeuwarden. Dit omdat het reizen per trein weer mogelijk is op deze trajecten. De dienst zal voorlopig twee treinen heen en twee treinen terug omvatten. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.