Nu, 1945 Een jaar lang dagelijks nieuws uit het bevrijdingsjaar in Groningen en Drenthe, met de middelen van nu
Het academiegebouw in Groningen. Foto: Jeroen Kelderman
1945

Nieuwsoverzicht 29 juni 1945: Kritiek op houding Groningse hoogleraren

Het academiegebouw in Groningen. Foto: Jeroen Kelderman - Foto: Jeroen Kelderman

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 29 juni 1945.

De Chef van het Militair Gezag, Generaal Majoor J. H. Kruis, heeft in een schrijven aan de Academische Senaat van de Rijksuniversiteit Groningen zijn afkeuring uitgesproken over het ‘slappe gedrag’ van de hoogleraren in de bezettingsjaren. De krant  Ons Noorden  reageert hier vandaag op met een waarschuwing om voorzichtig te zijn met dit soort generalisaties. 

‘Er zijn hier dingen gebeurd die getuigen van een slap en onwaardig optreden’, schrijft de krant, die als voorbeeld daarvan een promotie noemt van een NSB’er wier proefschrift duidelijk niet aan de normen voldeed, maar deze uit angst voor de Duitsers toch kreeg. ‘Maar hiertegenover staat, dat er ook aan de Groninger Universiteit meer dan één hoogleraar geweest is, die zich moedig en dapper heeft gedragen, en ook als goed vaderlander aan de studenten een uitstekend voorbeeld heeft gegeven. Deze mannen verdienen zeker geen blaam, maar alle lof en dankbaarheid.’ 

Revue in Drenthe 

Een groepje jongelui, grotendeels onderduikers en illegale werkers, is op het idee gekomen om een bevrijdingsrevue te gaan opvoeren, meldt de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Bedoeling is om een tournee door heel Drenthe te maken en zo geld op te halen voor de landelijke Hulp Actie Rode Kruis (H.A.R.K). De tour zal vanaf 1 juli van start gaan. 

Deel dit artikel
Reageren? Correcties? Tips? Mail naar verhalen@ndcmediagroep.nl

Nu, 1945 is een project van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 2020 brengen we elke dag verhalen over diezelfde dag in 1945. Dat doen we op basis van interviews, ooggetuigenverslagen en papieren bronnen, zoals (verzets)kranten uit de oorlog. We brengen het nieuws van toen alsof het nu gebeurt, maar houden rekening met wat mensen toen wisten. Met Nu, 1945 willen we laten zien hoe het dagelijks leven er onze regio uitzag in het laatste oorlogsjaar.

Aan dit project werken mee:

  • Archiefonderzoek, verslaggeving en interviews: Jan-Willem Horstman, Stef Bekhuis, Bernd Otter, Annique Oosting en Leonie Sinnema
  • Video’s en beeld: Jeroen Kelderman
  • Projectcoördinatie: Annique Oosting
  • Design website: Pim Klomp
  • Bouw website: Afdeling Digital Development NDC Mediagroep en Alwin Wubs
  • Ontwerp beeldmerk: Harry Kasemir

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.